Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Karamelliseren

Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Franse ‘caraméliser”’. Karamelliseren doe je met suiker. Door verhitting kleurt de suiker bruin en wordt het lichtbruin en stroperig en het smaakt naar karamel.

Karamelliseren is eigenlijk niets anders dan het omzetten van suiker in karamel. De suiker smelt en krijgt een bruine kleur waardoor de smaak totaal verandert. Je kunt ook groente karamelliseren, zoals uien of witlof. De groente krijgt dan een zachte en zoetere smaak. Je hoeft hiervoor niet alleen suiker te verhitten. Uien en witlof laten zich goed karamelliseren in (bruine) basterdsuiker. Fruit kun je ook karamelliseren met (bruine) suiker. Een bekend dessert met gebrande suiker is natuurlijk de crème brulée. Karamelliseren kun je ook door suiker met wat vocht in een pannetje op te warmen. Het vocht kan bestaan uit water, maar ook andere vloeibare producten, bijvoorbeeld sinaasappelsap of slagroom zijn geschikt. Verhit de suiker met het vocht in een pan op hoog vuur tot de suiker is gesmolten. Let goed op, suiker kan snel aanbranden! Als de suiker bruin kleurt, is het klaar. Je kunt er een saus van maken door er room en boter aan toe te voegen. Of je kunt het laten afkoelen en gebruiken voor decoratieve doeleinden.

Lees ook


Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven