Wassen

Groente wordt voor de bereiding gewassen om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn van zand, aarde en insecten. Het is niet veilig om groente ongewassen te verwerken. Groente is namelijk niet gevrijwaard van schadelijke bacteriën, parasieten of virussen. Het wassen kan daarom veel problemen voorkomen.

Alle groente moet worden gewassen, of ze nu rauw of gekookt gegeten gaat worden. Was eerst je handen en dan de groente. Zet de groente in een bak met koud water of spoel ze goed af onder de kraan. Een beetje citroensap toevoegen aan het water vergemakkelijkt het verwijderen van insecten. Groente als prei bevat veel zand en aarde. Dit kun je sneller verwijderen door de groente in lauw water te wassen. Snijd de prei kruislings tweemaal door in de lengte. Bij kropgroente worden altijd de buitenste bladeren verwijderd en niet gebruikt. Hierop bevinden zich namelijk de meeste bacteriën.

Lees ook

  • Geleren
    Geleren is het bedekken van gerechten met een gelei. Het wordt gedaan om een product te beschermen tegen uitdroging, om een product te verfraaien of om producten te binde
  • Raclette
    Raclette is een van de nationale gerechten van Zwitserland. Raclette is afgeleid van het Franse woord râcler, wat schaven of schrapen betekent. Daarnaast is raclette ook
  • Klaren (bouillon)
    Klaren is een kooktechniek waarbij troebele vloeistoffen of half vloeibare vloeistoffen helder worden gemaakt. Met een bol- of puntzeef of met behulp van een neteldoek w