Terugkoelen
Terugkoelen wordt gedaan bij warm bereid voedsel dat niet direct geconsumeerd wordt. Om microbiologische groei tegen te gaan, moet men het voedsel snel af laten koelen. Men noemt deze kooktechniek terugkoelen. Terugkoelen is niet alleen nodig voor de voedselveiligheid, maar ook belangrijk voor het behoud van kleur, smaak, textuur, structuur en voedingswaarde.
Om producten snel af te laten koelen moet de temperatuur van het voedsel binnen 90 minuten van 70 graden Celsius naar 3 graden Celsius teruggebracht worden. In de professionele keuken wordt hiervoor gebruik gemaakt van een snelkoeler. Bij gebrek aan een snelkoeler kun je ook een bak ijswater gebruiken voor het terugkoelen van voedingsmiddelen.
Om producten snel af te laten koelen moet de temperatuur van het voedsel binnen 90 minuten van 70 graden Celsius naar 3 graden Celsius teruggebracht worden. In de professionele keuken wordt hiervoor gebruik gemaakt van een snelkoeler. Bij gebrek aan een snelkoeler kun je ook een bak ijswater gebruiken voor het terugkoelen van voedingsmiddelen.
Lees ook
- Fruiten
Fruiten is een kooktechniek waarbij kleingesneden groente, kruiden of specerijen al roerend in een pan op laag vuur worden verwarmd in wat vet. - Stomen
Stomen is het bereiden van voedsel in damp van water, bouillon of wijn. Het is een voorzichtige kooktechniek en daarom geschikt voor kwetsbare producten zoals fruit, groe - Karamelliseren
Karamelliseren wordt veel geschreven met één l als karameliseren. Taalkundig is het niet juist, maar culinair gezien mag het wel, omdat het woord afgeleid is van het Fr