Raspen

Raspen is het klein of tot poeder maken van een hard product met de bedoeling het product te kunnen verwerken in een gerecht. Raspen wordt gedaan om hele kleine delen van harde producten te verkrijgen, bijvoorbeeld producten als harde groenten, aardappelen, noten of kaas. Poeder kan op deze manier verkregen worden van harde producten als walnoten, nootmuskaat, cashewnoten. Zachte producten kunnen tot dunne reepjes worden geraspt, bijvoorbeeld bij mierikswortel, appel, knolselderij en kaas.

Gebruik voor het raspen van producten een rasp. Bij gebruik van een goede rasp beschadig je de oppervlakte van het product zo min mogelijk. Er zijn verschillende soorten raspen voor verschillende doeleinden verkrijgbaar.

Lees ook

  • Römertopf
    De römertopf is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. De schaal wordt gebruikt voor bereiding van voedsel in de oven. Het Nederlandse woord voor römertopf is Rome
  • Marineren
    Marineren is een kooktechniek waarbij je voedingsmiddelen in een mengsel van (zure) vloeistoffen en kruiden legt om er een extra smaak aan te geven en het product malser
  • Terugkoelen
    Terugkoelen wordt gedaan bij warm bereid voedsel dat niet direct geconsumeerd wordt. Om microbiologische groei tegen te gaan, moet men het voedsel snel af laten koelen. M