Pureren

Pureren is een kooktechniek waarmee je grove stukken uit een gerecht transformeert in een puree, zoals je van aardappelen aardappelpuree maakt en van appels appelmoes. Soep wordt ook veel gepureerd. Voor het pureren gebruikt men in de keuken een keukenmachine, staafmixer of blender. Je kunt ook met de hand pureren. Hiervoor gebruik je een pureestamper of pureeknijper of een passe-vite.

Een pureestamper of pureeknijper is een handig keukengereedschap om met de hand groente en fruit te pureren. Een passse-vite is een roerzeef om voedsel handmatig te malen en pureren. Het is uitgevonden door de Belg Victor Simon. De roerzeef heeft een komvormige rand, waarin aan de onderkant een zeef is bevestigd. Met een handvat aan de buitenzijde kan de inhoud tegen de zeef aan worden gedrukt. Je kunt voedsel ook machinaal pureren met gebruik van de keukenmachine, staafmixer of blender.

Lees ook

  • Wokken
    Wokken is hetzelfde als roerbakken. Het is een kooktechniek waarbij voedsel in een wok in sterk verhitte olie op hoog vuur, omscheppend, wordt gebakken. Oorspronkelijk
  • Sauteren
    Sauteren is een kooktechniek die veel lijkt op roerbakken. Sauteren is een korte bereiding in de koekenpan met zo min mogelijk vetstof. Het product wordt in kleine, gepro
  • Flamberen
    Flamberen is afgeleid van het Franse werkwoord ‘flamber’, wat in het Nederlands kan worden vertaald als ‘ontsteken’, ‘doen opvlammen’ of 'aansteken'. Dat is d