Snijden
Het snijden van ingrediënten is een van de meest voorkomende handelingen in de keuken. Om goed te kunnen snijden heb je een mes nodig. Een koksmes is een van de belangrijkste gereedschappen in de professionele keuken. Het is geschikt om de meeste ingrediënten in stukken te snijden, fijn te hakken en andere handelingen te verrichten. Het is niet geschikt voor het fijnere werk. Hiervoor zijn andere messen meer geschikt.
In de keuken kennen we vele manieren van snijden. Vaak wordt de Franse benaming ervoor gebruikt. Canneler is het maken van groeven en geulen om een product op te leuken. Men gebruikt hiervoor een canneleermesje. Wordt er gesproken over carré, dan wordt het product wordt in dobbelstenen gesneden. Brunoise is een techniek waarbij het product in zeer kleine dobbelstenen wordt gesneden. Het in ruitjesvorm snijden, noemen we chinoise. Julienne houdt in dat het product in fijne reepjes moet worden gesneden. Parer is het in het gewenste model snijden van bijvoorbeeld vlees en het verwijderen van ongewenste aanhangsels. Trancher is het in plakjes snijden van vlees en brood. Emincer is het in zeer dunne plakjes snijden van bijvoorbeeld truffel, knoflook of paddenstoelen.
In de keuken kennen we vele manieren van snijden. Vaak wordt de Franse benaming ervoor gebruikt. Canneler is het maken van groeven en geulen om een product op te leuken. Men gebruikt hiervoor een canneleermesje. Wordt er gesproken over carré, dan wordt het product wordt in dobbelstenen gesneden. Brunoise is een techniek waarbij het product in zeer kleine dobbelstenen wordt gesneden. Het in ruitjesvorm snijden, noemen we chinoise. Julienne houdt in dat het product in fijne reepjes moet worden gesneden. Parer is het in het gewenste model snijden van bijvoorbeeld vlees en het verwijderen van ongewenste aanhangsels. Trancher is het in plakjes snijden van vlees en brood. Emincer is het in zeer dunne plakjes snijden van bijvoorbeeld truffel, knoflook of paddenstoelen.
Lees ook
- Inkoken
Inkoken is een kooktechniek waarbij vloeistof een dikkere structuur en sterkere smaak krijgt door (sterke) verhitting. - Barderen
Barderen is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen worden omwikkeld met spek om uitdroging tijdens het bereiden te voorkomen. - Aanbraden
Aanbraden houdt in dat je vlees, vis, wild of gevogelte rondom snel schroeit in boter, olie of ander bakproduct. Bij een temperatuur boven de 200 graden Celsius verandert