Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken. Groente blijft zo knapperig en stevig. Bij koolsoorten vermindert deze kooktechniek de bittere smaak. Blancheren helpt bij het schillen van producten zoals tomaten.

Reken tien keer zoveel water als het te blancheren product en breng deze hoeveelheid met wat zout aan de kook. Voeg de groenten toe zodra het water kookt en zorg dat het water weer zo snel mogelijk kookt. Kook de groente enkele minuten tot ze beetgaar zijn. Schep de groente dan zo snel mogelijk in een bak met ijswater om het gaarproces te stoppen. Giet de groenten af als ze volledig zijn afgekoeld.

Lees ook

  • Barderen
    Barderen is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen worden omwikkeld met spek om uitdroging tijdens het bereiden te voorkomen.
  • Roosteren
    Roosteren kan op twee manieren. De eerste manier is de bekendste, namelijk roosteren boven open vuur met een spit of op een rooster. Hetzelfde als barbecue├źn dus. Deze b
  • Blind bakken
    Blind bakken (ook geschreven als blindbakken) is een techniek om een taartbodem te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke vulling die niet gegeten wordt