Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel (meestal groente of fruit) korte tijd wordt gekookt en daarna afgespoeld door koud water om het kookproces te onderbreken. Groente blijft zo knapperig en stevig. Bij koolsoorten vermindert deze kooktechniek de bittere smaak. Blancheren helpt bij het schillen van producten zoals tomaten.

Reken tien keer zoveel water als het te blancheren product en breng deze hoeveelheid met wat zout aan de kook. Voeg de groenten toe zodra het water kookt en zorg dat het water weer zo snel mogelijk kookt. Kook de groente enkele minuten tot ze beetgaar zijn. Schep de groente dan zo snel mogelijk in een bak met ijswater om het gaarproces te stoppen. Giet de groenten af als ze volledig zijn afgekoeld.

Lees ook

  • Pocheren
    Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel in weinig vocht, bij een temperatuur van 80 graden Celsius, net iets onder het kookpunt, wordt gegaard. Tijdens het pocheren
  • Klaren (bouillon)
    Klaren is een kooktechniek waarbij troebele vloeistoffen of half vloeibare vloeistoffen helder worden gemaakt. Met een bol- of puntzeef of met behulp van een neteldoek w
  • Konfijten
    Konfijten is een oude conserveringstechniek. Er zijn twee manieren om te konfijten. Groenten en fruit worden geconserveerd door te konfijten met suiker. Vlees en gevogelt