Schwenkbraten
Schwenkbraten is een techniek waarbij vlees (meestal varkensvlees) boven een open vuurtje of een bed van gloeiend houtskool wordt geroosterd. Het vlees hangt met kettingen aan een driepoot. Door hier een zetje aan te geven, zwenkt het rooster over de hittebron zachtjes heen en weer. Het woord Schwenkbraten betekent dan ook in het Nederlands letterlijk vertaald: zwenkroosteren.
Oorspronkelijk komt het Schwenkbraten uit het Duitse Saarland, Hunsrück en de Eifel. Populaire vleessoorten voor deze bereiding zijn dikke karbonades en worst. Het voordeel van deze kooktechniek is dat het vlees langzaam gaart, waardoor de structuur van het vlees zacht en mals blijft en het gelijkmatig bewegen boven de hittebron voorkomt dat het vlees snel verbrandt. Het vlees is meestal een dag van tevoren gemarineerd en het wordt vier uur voorafgaand aan het braden op kamertemperatuur gebracht. De bereiding zelf kan een half tot een heel uur duren, afhankelijk van de grootte van het vlees. Eenmaal gegaard, dan wordt het vlees in Duitsland traditioneel afgeblust met bier. Bij het vlees wordt traditiegetrouw kartoffelsalade of noedelsalade geserveerd en bier bij gedronken.
Oorspronkelijk komt het Schwenkbraten uit het Duitse Saarland, Hunsrück en de Eifel. Populaire vleessoorten voor deze bereiding zijn dikke karbonades en worst. Het voordeel van deze kooktechniek is dat het vlees langzaam gaart, waardoor de structuur van het vlees zacht en mals blijft en het gelijkmatig bewegen boven de hittebron voorkomt dat het vlees snel verbrandt. Het vlees is meestal een dag van tevoren gemarineerd en het wordt vier uur voorafgaand aan het braden op kamertemperatuur gebracht. De bereiding zelf kan een half tot een heel uur duren, afhankelijk van de grootte van het vlees. Eenmaal gegaard, dan wordt het vlees in Duitsland traditioneel afgeblust met bier. Bij het vlees wordt traditiegetrouw kartoffelsalade of noedelsalade geserveerd en bier bij gedronken.
Lees ook
- Aanbraden
Aanbraden houdt in dat je vlees, vis, wild of gevogelte rondom snel schroeit in boter, olie of ander bakproduct. Bij een temperatuur boven de 200 graden Celsius verandert - Canneleren
Canneleren is het opleuken van eten door een ribbel- of ruitpatroon of ander patroon aan een voedingsmiddel (bijvoorbeeld een citroen, tomaat, komkommer) aan te brengen m - Farceren
Farceren is het vullen van een product met een mengsel van vlees, vis, wild, gevogelte of groenten (een farce). Er zijn droge farces en vleesfarces. Een vleesfarce wordt