Schwenkbraten
Schwenkbraten is een techniek waarbij vlees (meestal varkensvlees) boven een open vuurtje of een bed van gloeiend houtskool wordt geroosterd. Het vlees hangt met kettingen aan een driepoot. Door hier een zetje aan te geven, zwenkt het rooster over de hittebron zachtjes heen en weer. Het woord Schwenkbraten betekent dan ook in het Nederlands letterlijk vertaald: zwenkroosteren.
Oorspronkelijk komt het Schwenkbraten uit het Duitse Saarland, Hunsrück en de Eifel. Populaire vleessoorten voor deze bereiding zijn dikke karbonades en worst. Het voordeel van deze kooktechniek is dat het vlees langzaam gaart, waardoor de structuur van het vlees zacht en mals blijft en het gelijkmatig bewegen boven de hittebron voorkomt dat het vlees snel verbrandt. Het vlees is meestal een dag van tevoren gemarineerd en het wordt vier uur voorafgaand aan het braden op kamertemperatuur gebracht. De bereiding zelf kan een half tot een heel uur duren, afhankelijk van de grootte van het vlees. Eenmaal gegaard, dan wordt het vlees in Duitsland traditioneel afgeblust met bier. Bij het vlees wordt traditiegetrouw kartoffelsalade of noedelsalade geserveerd en bier bij gedronken.
Oorspronkelijk komt het Schwenkbraten uit het Duitse Saarland, Hunsrück en de Eifel. Populaire vleessoorten voor deze bereiding zijn dikke karbonades en worst. Het voordeel van deze kooktechniek is dat het vlees langzaam gaart, waardoor de structuur van het vlees zacht en mals blijft en het gelijkmatig bewegen boven de hittebron voorkomt dat het vlees snel verbrandt. Het vlees is meestal een dag van tevoren gemarineerd en het wordt vier uur voorafgaand aan het braden op kamertemperatuur gebracht. De bereiding zelf kan een half tot een heel uur duren, afhankelijk van de grootte van het vlees. Eenmaal gegaard, dan wordt het vlees in Duitsland traditioneel afgeblust met bier. Bij het vlees wordt traditiegetrouw kartoffelsalade of noedelsalade geserveerd en bier bij gedronken.
Lees ook
- Steengrillen
Steengrillen is het bereiden van voedsel op een verhitte stenen plaat. De steen is meestal van graniet en wordt verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 graden Celsi - Barbecueën
Met barbecueën wordt een kooktechniek bedoeld waarop vlees en andere producten worden bereid op een rooster. Het roosteren is vergelijkbaar met grillen. Barbecueën word - Espuma
Espuma is het Spaanse woord voor schuim. Deze kooktechniek is bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Met espuma wordt een kooktechniek bedoelt waarmee je een luch