Schwenkbraten
Schwenkbraten is een techniek waarbij vlees (meestal varkensvlees) boven een open vuurtje of een bed van gloeiend houtskool wordt geroosterd. Het vlees hangt met kettingen aan een driepoot. Door hier een zetje aan te geven, zwenkt het rooster over de hittebron zachtjes heen en weer. Het woord Schwenkbraten betekent dan ook in het Nederlands letterlijk vertaald: zwenkroosteren.
Oorspronkelijk komt het Schwenkbraten uit het Duitse Saarland, Hunsrück en de Eifel. Populaire vleessoorten voor deze bereiding zijn dikke karbonades en worst. Het voordeel van deze kooktechniek is dat het vlees langzaam gaart, waardoor de structuur van het vlees zacht en mals blijft en het gelijkmatig bewegen boven de hittebron voorkomt dat het vlees snel verbrandt. Het vlees is meestal een dag van tevoren gemarineerd en het wordt vier uur voorafgaand aan het braden op kamertemperatuur gebracht. De bereiding zelf kan een half tot een heel uur duren, afhankelijk van de grootte van het vlees. Eenmaal gegaard, dan wordt het vlees in Duitsland traditioneel afgeblust met bier. Bij het vlees wordt traditiegetrouw kartoffelsalade of noedelsalade geserveerd en bier bij gedronken.
Oorspronkelijk komt het Schwenkbraten uit het Duitse Saarland, Hunsrück en de Eifel. Populaire vleessoorten voor deze bereiding zijn dikke karbonades en worst. Het voordeel van deze kooktechniek is dat het vlees langzaam gaart, waardoor de structuur van het vlees zacht en mals blijft en het gelijkmatig bewegen boven de hittebron voorkomt dat het vlees snel verbrandt. Het vlees is meestal een dag van tevoren gemarineerd en het wordt vier uur voorafgaand aan het braden op kamertemperatuur gebracht. De bereiding zelf kan een half tot een heel uur duren, afhankelijk van de grootte van het vlees. Eenmaal gegaard, dan wordt het vlees in Duitsland traditioneel afgeblust met bier. Bij het vlees wordt traditiegetrouw kartoffelsalade of noedelsalade geserveerd en bier bij gedronken.
Lees ook
- Braadstomen
Braadstomen is het braden van vlees, vis, gevogelte en groenten met verschillende smaakmakers in een braadzak in de oven of magnetron. Een braadzak is een zak van doorsch - Paneren
Het paneren van vlees, kip, vis of kaas zorgt bij het bakken voor een krokant korstje. Je kunt paneren met bloem en paneermeel, broodkruim, beschuitkruimels of cornflakes - Glaceren
Glaceren is een kooktechniek waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het glaceren van dierlijke producten en plantaardige producten. Zowel de techniek als het doel versc