Kerststol of kerstbrood

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Aluminiumfolie
  • Oven

Bereidingswijze

  1. Bloem in een kom doen, in het midden een kuiltje maken.
    De gist erin verbrokkelen en met een beetje lauwe melk en bloem tot een zetsel roeren.
    Onder een schone doek op een warme plaats 40-50 minuten laten rijzen.
    Nu van de rand uit de bloem met de overige melk en suiker, gesmolten boter, citroenschil, kruiderijen en zout door het zetsel roeren en met een pollepel krachtig slaan tot het deeg van de rand loslaat.
    Het deeg minstens 20 minuten blijven kneden
    Vervolgens de gewelde rozijnen en krenten, sukade, sinaasappelschil en amandelen door het deeg kneden (dit gaat vrij zwaar).
    Van het deeg een bal vormen en die onder een schone doek 40 minuten laten rijzen.
    Opnieuw het deeg flink krachtig kneden, weer 40 minuten laten rijzen
    deeg plat drukken op een bestoven bank en in tweën delen.
    Ieder deel met de deegrollen in het midden wat dunner maken.
    De spijs week maken, door deze te kneden en er twee rollen van maken van 30 cm lengte.
    De spijsrol op het platte stuk deeg leggen, deze dicht klappen en iets aandrukken (spijs moet niet meer zichtbaar zijn).
    De stollen op een ingevet bakblik leggen en 50 minuten laten rijzen.
    Daarna in een oven van 200 °C 70-90 minuten bakken tot het brood gaar is.
    Als de bovenkant al te bruin wordt, een stuk aluminiumfolie of ingevet boterhampapier erop leggen.
    Het warme brood bestrijken met boter en grove suiker en vervolgens bestrooien met poedersuiker waardoor vanillesuiker is geroerd.

    Tip:
  2. alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn.
    De moet dus de avond tevoren al in de kom worden gedaan en op een warme plaats worden gezet.
    De en kunnen dan in de week worden gezet, eventueel in kirsch of rum.
    Om de stol een goede vorm te geven, is het gemakkelijk om met een deegrol in het ovale stuk deeg te drukken en daar het derde stuk als het ware in te klappen.
    Deze hoeveelheid kan gemakkelijk in tweeën worden gedeeld om twee stollen te bakken of om drie kerstbroden te maken.
    Want van deze hoeveelheid krijgt u een enorm brood van bijna 4 kilo!
25
25
25

Ook lekker om te maken

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • gist kan sporen bevatten van gluten en Allergie in bloem
  • suiker, suiker, vanillesuiker, poedersuiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • boter en boter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in melk, boter, boter
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • amandelen en amandelspijs is niet geschikt voor een noten-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • melk, boter, boter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker, suiker, poedersuiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (5)

Kerststol of kerstbrood heeft een gemiddelde waardering gekregen van 7.6 / 10 in 5 recensies
RESET

Baktijd is te lang en de temperatuur is te hoog. 180'C en dan 50 min bakken onder toevoeging van stoom geeft een beter resultaat. 30 gr zout i.p.v. 10 gr. En ik heb 2 ei dooiers aan het recept toegevo... Lees reactie
Peter-Paul 6 januari 2015
Een brood 90 minuten in een oven bakken op 200 graden komt er zwartgeblakerd uit.
Hank 24 december 2013
En 100 gram gist kan ook niet.
Liesbeth 9 november 2012
Singapore je hebt helemaal gelijk het moet handwarm zijn 36 graden ipv 360 graden en het moet ook 45 gr boter zijn. sorry hoor voor deze fouten
henny57 19 januari 2011
Ik heb dit recept geprobeerd en het was gen succes. Ten eerste kan melk niet verwarmd worden tot 360 graden, dat zal wel een nul te veel zijn. Echter klopt volgens mij de 450 gram gesmolten boter ook ... Lees reactie
singapore 20 december 2010

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
13274 kcal
663%13274 kcal
Vetten
443 g.
633%443 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
1794 g.
690%1794 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
265 g.
295%265 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Kerststol of kerstbrood