OudHollandse Erwtensoep

Ingrediënten

+ -
print

500 gram krabbetjes (voor de vlamingen: ribbetjes)

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu Mis je nog iets?

Keukenspullen

  • Pan

Bereidingswijze

  1. Erwtensoep behoort tot de zeer oude gerechten en is een typische maaltijdsoep.
  2. Over de die gebruikt worden zijn de meningen nogal eens verdeeld.
  3. De een geeft de voorkeur aan , de ander aan hele .
  4. Vaststaat dat de hele groene erwt de soep een wat pittigere smaak geeft, terwijl sneller binden.
  5. In dit recept komt iedereen aan zijn trekken.
  6. Over de groenten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel wordt toegevoegd om het binden te bevorderen), en dat de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak.
  7. Laat de en ten minste 12 uur weken in ruim (langer mag ook!).
  8. Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de samen met vlees en spek op het vuur.
  9. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveert 2 uur tegen de kook aan.
  10. Schuim regelmatig af.
  11. Voeg toe:
  12. zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en , laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur.
  13. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep.
  14. Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug.
  15. Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel het zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren.
  16. Wrijf de hele met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn.
  17. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat.
  18. Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg, de fijngesneden erdoor.
  19. Daarmee mag u best flink royaal zijn.
  20. Uw oudhollandse erwtensoep is nu klaar.
  21. Laat de in een apart pannetje met wellen.
  22. Vooral niet koken!
  23. Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord.
  24. Geef bij erwtensoep roggebrood.
  25. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst.
  26. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek.
  27. Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • bladselderij is niet geschikt voor een selderij-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (9)

OudHollandse Erwtensoep heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8.9 / 10 in 9 recensies
RESET

Zonder vlees is het ook heerlijk en je kan eten zoveel je wilt. Goed en gezond
Mariëtte 31 januari 2014
Ik doe er geen peen in, is niet nodig.
Karel 10 december 2013
Zoals de erwtensoep hier beschreven wordt is het juiste recept, alleen voeg ik bij het vlees nog een stuk ossenstaart toe, geef een volle smaak probeer eens.
Buther Henk 24 oktober 2013
Begrijp ik het goed? Is het 1 varkenspoot EN krabbetjes, kinnebakspek etc. Of is het OF?
Tine Staal 26 januari 2013
Dit gerecht komt 1 op 1 uit een receptenboek. Als je zoiets post dan is het wel zo netjes als je de bron erbij vermeld. Het recept komt uit dit boek Grootmoeders grote keukenboek. ISBN: 9789041003827.
Henkie 4 oktober 2012
Lekker! Ik zal het proberen!
Maddi 7 juni 2012
Spliterwten, krabbetjes, knolselderij en winterwortel in plaats van rookworst een paar braadworsten geeft net iets extra smaak aan je soep. Eet smakelijk!
Eric 18 januari 2012
Als je een stuk volkorenbrood bij de soep doet komt er geen korst op de bodem van de pan.
Cor 10 november 2011
Spliterwten week je niet! Alleen de hele!
Peter 10 november 2011

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
180 kcal
9%720 kcal
Vetten
7 g.
10%28 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
16 g.
6%64 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor OudHollandse Erwtensoep