OudHollandse Erwtensoep
- Herkomst Nederland
- Categorie Maaltijdsoepen
- Erwtensoep recepten
- Bereiden
- Kookboek van robancona
- 9 reviews
Keukenspullen
- Pan
Bereidingswijze
- Erwtensoep behoort tot de zeer oude gerechten en is een typische maaltijdsoep.
- Over de die gebruikt worden zijn de meningen nogal eens verdeeld.
- De een geeft de voorkeur aan , de ander aan hele .
- Vaststaat dat de hele groene erwt de soep een wat pittigere smaak geeft, terwijl sneller binden.
- In dit recept komt iedereen aan zijn trekken.
- Over de groenten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel wordt toegevoegd om het binden te bevorderen), en dat de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak.
- Laat de en ten minste 12 uur weken in ruim (langer mag ook!).
- Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de samen met vlees en spek op het vuur.
- Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveert 2 uur tegen de kook aan.
- Schuim regelmatig af.
- Voeg toe:
- zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en , laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur.
- Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep.
- Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug.
- Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel het zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren.
- Wrijf de hele met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn.
- Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat.
- Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg, de fijngesneden erdoor.
- Daarmee mag u best flink royaal zijn.
- Uw oudhollandse erwtensoep is nu klaar.
- Laat de in een apart pannetje met wellen.
- Vooral niet koken!
- Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord.
- Geef bij erwtensoep roggebrood.
- Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst.
- U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek.
- Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.
Ook lekker om te maken
-
Recept
Erwtensoep Navy44u
-
Recept
Ouderwetse erwtensoep412u
-
Recept
Erwtensoep uit Slowcoooker48u
-
Recept
Erwtensoep (light)43u30m
-
Recept
Erwtensoep44u
-
Recept
Erwtensoep45u
Voedselallergie informatie
Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- bladselderij is niet geschikt voor een selderij-intollerantie
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- Geen overeenkomsten gevonden.
- zout past niet in een zoutarm dieet.
Reacties op dit recept (9)
OudHollandse Erwtensoep heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8.9 / 10 in 9 recensies
RESET
Voedingswaardetabel
Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.
Per portie | Dagelijks Aanbevolen | Recept Totaal | |
---|---|---|---|
Calorieën | 180 kcal | 9% | 720 kcal |
Vetten | 7 g. | 10% | 28 g. |
Waarvan verzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Waarvan onverzadigd | 0 g. | 0% | 0 g. |
Cholesterol | 0 g. | 0% | 0 g. |
Zout | 0 g. | 0% | 0 g. |
Koolhydraten | 16 g. | 6% | 64 g. |
waarvan Vezels | 0 g. | 0% | 0 g. |
waarvan Suikers | 0 g. | 0% | 0 g. |
Proteinen | 0 g. | 0% | 0 g. |
Vitamine A | 0 µg. | 0% | 0 µg. |
Vitamine C | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Calcium | 0 mg. | 0% | 0 mg. |
Ijzer | 0 mg. | 0% | 0 mg. |