Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Moussaka (traditionele Griekse lunchschotel) recept
Moussaka (traditionele Griekse lunchschotel) recept

Moussaka (traditionele Griekse lunchschotel)


Ingrediënten


1

Bereidingswijze


Gehakt rul bakken, uit de pan halen en reserveren.
In hete olijfolie uien, knoflook, nootmuskaat, kaneel en chilipeper kort fruiten op hoog vuur.
Blussen met tomatenpuree, even laten intrekken, opnieuw blussen met witte wijn en aanbaksel goed losroeren.
De gehakt, gepelde tomaten, thijm, oregano, bouillonblokje toevoegen en aan de kook brengen.
Verder sudderen op laag vuur (ongeveer 2 uur) tot alle vocht bijna verdwenen is.

Aardappelen voorbereiden:
Aard schillen en 10 minuten voorkoken.
Laten afkoelen en in plakjes van 0,5 cm snijden.
Aubergines voorbereiden:
Aubergines afspoelen.
In plakken van 0,6 cm snijden en besprenkelen met citroen tegen verkleuren.
Plakjes in diep bord in olijfolie drenken.
Op heet vuur in koekenpan langs beide kanten bakken tot er bruine vlekjes op ontstaan.
Laten uitlekken op keukenpapier.
Bechamelsaus voorbereiden:
Boter in pannetje met dikke bodem smelten.
Beetje bij beetje bloem toevoegen tot het een dikke brij vormt, tegen het droge aan.
Zeer kort bakken.
In een keer een halve liter melk toevoegen, losroeren met een garde en aan de kook brengen.
Blijven roeren tot het mengsel dikker wordt.
Net zo dik worden als een stevige pap, dus eventueel melk toevoegen. Nootmuskaat, bouillonblokje en kaas toevoegen.
Van het vuur af, voorzichtig en zeer snel de eierdooiers door de bechamelsaus kloppen. (De saus mag vooral niet te heet zijn, anders zouden de dooiers stollen, waarbij de saus gaat schiften).
Grote schaal invetten. Beginnen met 1 laag aardappelschijfjes. Heel klein beetje geraspte kaas overheen strooien.. Daarna een laag aubergineplakjes.
Flinke laag gehaktsaus.
Weer een laag aardappelschijfjes.
Weer een klein laagje kaas.
Weer een laag aubergine.
Weer een laag gehaktsaus, etc. tot alles op is behalve geraspte kaas.
Geheel bedekken met bechamelsaus en daaroverheen een flinke laag (de rest) geraspte kaas.
uur a 1 uur in de oven laten garen tot er een korstje bovenop is ontstaan.

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit moussaka (traditionele griekse lunchschotel) recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven