Christmas Pudding

Het is een prachtige maand: december. Al feest vierend begeven we ons naar de laatste dagen van het jaar. Sinterklaas en kerst, we zouden het niet willen missen. Tegenwoordig is het familiegebeuren weer helemaal in. Ook de oude tradities zijn weer helemaal “hot”. Bij een sfeervolle kerst hoort uiteraard een gezellig kerstdiner. Hoewel nog steeds het grootste deel van de Nederlandse bevolking schijnt te gourmetten, fonduen of steengrillen, is er ook een trend te zien dat we ons bewuster worden van voeding en meer aandacht besteden aan het bereiden van voedsel in het algemeen. Het kerstdiner kent een aantal traditionele gerechten. Eén daarvan is de Christmas Pudding. Hij is nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland, maar in Engeland en Amerika zouden ze het geen kerstdiner vinden, als het niet zou worden afgesloten met dit traditionele nagerecht.


Een Christmas Pudding is een gerecht dat niet zomaar op tafel staat. Je moet er heel wat voor doen en heel wat in huis halen. Voordeel is, dat je hem weken lang van tevoren kunt maken. Hoe ouder de pudding is, des te lekkerder hij schijnt te smaken. De meeste Christmas Pudding wordt ongeveer vier weken voor de kerst gemaakt. Wil je all-the-way gaan op traditiegebied, dan maak je hem op “Stir-up Sunday”, dat wil zeggen: op de eerste adventszondag. Vraag je familieleden een handje te helpen het deeg te roeren. Je eert er de drie koningen die uit het oosten komen mee en je mag een wens doen.


Voor het deeg heb je in sommige recepten voor het maken van de echte pudding wel meer dan twintig ingrediënten nodig. In Engeland en Amerika wordt de pudding vaak bereid volgens een familierecept. Eén bijzonder ingrediënt is wel het niervet. Heb je eenmaal alle ingrediënten bij elkaar dan moet je hem een aantal uren stomen boven een pan met kokend water. Minimaal vier uur, maar gebruikelijk is ook wel tot acht uur. Daarna wordt hij weggezet op een donkere plaats, bijvoorbeeld in een groot koekblik. Je hebt je pudding voor de kerst al-ready! De pudding kan warm of koud gegeten worden. Meestal wordt hij overgoten met rum (of andere sterke drank, bijvoorbeeld brandy) en aangestoken. Traditioneel gaat er ter decoratie een hulsttakje op. Je hoeft er maar een piepklein stukje van te serveren, want deze pudding is verschrikkelijk machtig.


Het ontstaan van Christmas Pudding is misschien niet bij iedereen bekend. Er is een legende dat vertelt dat de koning van Engeland op een dag verdwaalde in een donker bos. In de verte zag hij een lichtje in een huisje branden. Het was het huisje van een arme houthakker. De houthakker was zeer vereerd met het bezoek van de koning en mengde al het eten wat hij in huis kon vinden door elkaar. Het werd een zoet mengsel. Hij deed het in een zak en bracht het aan de kook. Zo ontstond aldus de allereerste Christmas Pudding.


Lees ook