10 x …. typisch Spaans

De Spaanse keuken kent een aantal traditionele wereldberoemde gerechten en gebruiken zoals de paella en de tapas. De keuken van dit land kent echter vele streekspecialiteiten. Het is een mediterrane keuken die beïnvloed wordt door de Arabische cultuur. In dit artikel worden tien typisch Spaanse culinaire gebruiken belicht.


1.  Het Spaanse ontbijt

Het ontbijt bestaat over het algemeen uit koffie en een zoet of hartig broodje. Veel studenten eten halverwege de ochtend een tweede ontbijt in een café. De lunch wordt namelijk later gebruikt dan in andere landen. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit churros of porras met warme chocolademelk. Churros zijn een soort donuts. Ze worden iedere ochtend vers gebakken.

2.  De Spaanse lunch
De Spaanse lunch vindt plaats tussen 13.30 uur en 16.00 uur. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Gewoonlijk bestaat de lunch uit twee gangen en een eenvoudig dessert. De eerste gang bestaat uit soep, salade of een gerecht met linzen en chorizo. De tweede gang bestaat uit een gerecht met kip, vis of vlees. Het nagerecht is vaak fruit, pudding of taart. Het glas wijn wordt vaak aangelengd met koolzuurhoudend bronwater.


3.  Het Spaanse diner

Het diner wordt in de zomer tussen 21.00 en 23.00 uur genuttigd.

4.  Tapas

Een tapa was oorspronkelijk een hapje tussendoor om de tijd tussen de lunch en het avondeten uit te houden. Samen met olijven, stukjes knoflook, gerookte ham of worstjes, plakjes kaas of ham werden de hapjes wereldberoemd. Tapas worden gegeten met een glas wijn, cider of sherry. Tapa betekent vertaald “deksel”. Men dekte namelijk het glas wijn met een plakje kaas of worst af tegen insecten. Het oorspronkelijke doel van tapas was het bij elkaar brengen van mensen om tijd voor elkaar te nemen en gedachten uit te wisselen.


5.  Paella

Een typisch Spaans gerecht is de paella. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag gebeurtenis, meestal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Het hoofd ingrediënt van paella is rijst die in bouillon wordt gekookt. Overige ingrediënten kunnen zijn: zeevruchten (vis en schaaldieren), kip, konijn en saffraan.

6.  Sangria

Sangria is een soort nationale drank van Spanje. De drank bestaat uit rode wijn die op smaak wordt gebracht met vruchten (meestal sinaasappel). Verdere toevoegingen zijn suiker, honing en kaneel. Vaak wordt de drank aangelengd met koolzuurhoudend bronwater. Soms wordt de drank verrijkt met een likeur of brandewijn.

7.  Spaanse wijn

Spanje telt zestig verschillende wijnproducerende gebieden. Bekend is de Rioja en de jonge Valdepeñas. Cava is een licht mousserende champagneachtige wijn.

8.  Chorizo

Chorizo is een Spaanse worstsoort. Hij is kruidig van smaak en heeft een grove stevige structuur. De typische rode kleur van de worst wordt bereikt met (milde of pittige) paprikapoeder. De belangrijkste bestanddelen van de worst zijn (varkens)vlees, knoflook, oregano, zout en suiker.

9.  Gazpacho

Gazpacho is een traditioneel Spaans voorgerecht. Het is een koude soep, gebaseerd op groenten en kruiden. Meestal is de soep met tomaat bereid. Bouillon of vlees horen niet thuis in deze, ijskoud te serveren soep.

10.  De Spaanse tortilla
De tortilla de patates is een van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Het betreft een dikke omelet, gemaakt van ei, aardappelen en olijfolie. De tortilla kan warm en koud gegeten worden. Het is vaak een bestanddeel van tapas (in blokjes gesneden). Het wordt ook als voorgerecht gegeten of op brood.


Lees ook