Mosseltijd
- Mosselkweek
- De kwaliteit van de mossel
- Het schoonmaken en bewaren van mosselen
- Het basisrecept voor mosselen
- Lees ook
Mosselen zijn een gezonde en heerlijke delicatesse. Ze bevatten veel eiwitten en weinig vet. Mosselen zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren. Mosselen hebben een hoog jodiumgehalte en bevatten seleen, koper en ijzer. Mosselen leveren weinig calorieën, per 100 gram 57 kcal/242 kjoules. De mosseltijd begint wanneer de "r"weer in de maand zit.
Mosselkweek
Mosselen zijn weekdieren die in grote aantallen voorkomen in de Oosterschelde en de Waddenzee. Mosselen moeten ongeveer 2 jaar oud zijn voordat ze geschikt zijn voor consumptie. De mosselkwekers pachten percelen in de Oosterschelde en de Waddenzee van de overheid. De mossel wordt op de bodem gekweekt. Er zijn in totaal ongeveer tachtig mosselbedrijven die zich bezig houden met de kweek. Deze mosselbedrijven beschikken over mosselkotters die de percelen bevissen. Ze zijn afkomstig uit Yerseke, Bruinisse, Zierikzee, Tholen, Wieringen, Harlingen en Hontenisse. De consumptiemossel wordt gekweekt uit mosselzaad. De mosselkwekers zijn in grote mate afhankelijk van de natuur: de zee zorgt voor een natuurlijk voedselaanbod.De kwaliteit van de mossel
Kwaliteitscontrole is essentieel voor een gevoelig produkt als mosselen en daarom staan de mosselen en de kweekpercelen onder voortdurende controle van bevoegde instanties. De kwaliteitsnormen waar de Zeeuwse mossel aan moet voldoen, zijn zeer hoog. Wekelijks worden verwerkte, voor verzending klaargemaakte partijen mosselen bemonsterd. In laboratoria wordt onderzocht op bijvoorbeeld aanwezigheid van colibacteriën. Alle mosselverwerkende bedrijven zijn erkend door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV).

