Mosseltijd

  1. Mosselkweek
  2. De kwaliteit van de mossel
  3. Het schoonmaken en bewaren van mosselen
  4. Het basisrecept voor mosselen
  5. Lees ook

Mosselen zijn een gezonde en heerlijke delicatesse. Ze bevatten veel eiwitten en weinig vet. Mosselen zijn rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren. Mosselen hebben een hoog jodiumgehalte en bevatten seleen, koper en ijzer.  Mosselen leveren weinig calorieën, per 100 gram 57 kcal/242 kjoules. De mosseltijd begint wanneer de "r"weer in de maand zit.


Mosselkweek

Mosselen zijn weekdieren die in grote aantallen voorkomen in de Oosterschelde en de Waddenzee. Mosselen moeten ongeveer 2 jaar oud zijn voordat ze geschikt zijn voor consumptie. De mosselkwekers pachten percelen in de Oosterschelde en de Waddenzee van de overheid. De mossel wordt op de bodem gekweekt. Er zijn in totaal ongeveer tachtig mosselbedrijven die zich bezig houden met de kweek. Deze mosselbedrijven beschikken over mosselkotters die de percelen bevissen. Ze zijn afkomstig uit Yerseke, Bruinisse, Zierikzee, Tholen, Wieringen, Harlingen en Hontenisse.  De consumptiemossel wordt gekweekt uit mosselzaad. De mosselkwekers zijn in grote mate afhankelijk van de natuur: de zee zorgt voor een natuurlijk voedselaanbod.


De kwaliteit van de mossel

Kwaliteitscontrole is essentieel voor een gevoelig produkt als mosselen en daarom staan de mosselen en de kweekpercelen onder voortdurende controle van bevoegde instanties. De kwaliteitsnormen waar de Zeeuwse mossel aan moet voldoen,  zijn zeer hoog.  Wekelijks worden verwerkte, voor verzending klaargemaakte partijen mosselen bemonsterd. In laboratoria wordt onderzocht op bijvoorbeeld aanwezigheid van colibacteriën. Alle mosselverwerkende bedrijven zijn erkend door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV).


Het schoonmaken en bewaren van mosselen

Mosselen uit de winkel hoeven alleen goed schoongespoeld te worden. Verwijder de kapotte mosselen. Mosselen die openstaan, moeten extra nagelopen worden. Ze hoeven niet per definitie weggegooid te worden. Hou de open mosselen met de bolle kant even onder de koude waterstraal en tik even langs de schelp. Wanneer hij zich dan sluit is hij nog geschikt om te eten. Blijft hij open, dan gooit u hem liever weg. Mosselen bewaart u het beste in de groentelade van uw koelkast. Leg ze op een omgekeerd diep bord zodat ze niet in hun eigen vocht komen te liggen. Het beste is de mosselen op de dag van aankoop te bereiden, want dan zijn ze het lekkerst.

Het basisrecept voor mosselen

Reken per persoon een kilo mosselen. Kook in een pan de mosselen samen met groenten (voor vier personen zijn dat 2 preien in ringen, peper, 1 wortel in plakken, 2 laurierblaadjes, een paar takken selderie en een scheut droge witte wijn (Muscadet), bier  of water). Neem het liefst een dunne pan en gebruik de hoogste hittebron van het fornuis. Het is belangrijk dat het kookproces snel verloopt. Leg de groentes onderin en de mosselen er boven. Strooi hier peper over. De deksel gaat op de pan tot het vocht kookt. Dan het deksel iets oplichten. Als de mosselschelpen openstaan, zijn ze klaar. Het duurt ongeveer 10 minuten. De dichtgebleven schelpen worden verwijderd. Tijdens het eten van de mosselmaaltijd is het goed de pan af en toe te schudden, zodat de mosselen door het kookvocht sappig blijven.


Lees ook