Catering voor thuis

  1. Goede voorbereidingen
  2. Complete maaltijden
  3. Kleine hapjes
  4. Liever makkelijk
  5. Lees ook

Een cateraar is een bedrijf die het eten en drinken verzorgt voor bedrijven (in bedrijfsrestaurants) of evenementen. Een goed Nederlands woord voor cateraar of catering is er eigenlijk niet. Ook kan met catering bedoeld worden het op grote schaal verzorgen van eten en drinken. Dit artikel gaat over het laatste en vooral hoe je een goede catering verzorgt  voor thuis.  Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je kunt een groots feest thuis houden in verband met een feestelijkheid. Of een sombere aangelegenheid zoals bijvoorbeeld een samenzijn na een begrafenis. Maar je kunt ook voor kleinere groepen thuis een catering verzorgen, als je bijvoorbeeld een vergadering of een verkoopparty thuis hebt.


Goede voorbereidingen

Zoals een cateraar de hapjes kant en klaar aflevert, is het zaak de hapjes of maaltijden van tevoren klaar te hebben. Je moet eerst weten hoeveel mensen er gebruik van gaan maken. Aan de hand van het aantal personen is het zaak de juiste hapjes voor de juiste gelegenheid te bedenken.  Van te voren is ook te bepalen of de catering moet voorzien in een maaltijdvullende behoefte of alleen als tussendoortjes of avondsnacks. Koude gerechtjes zijn makkelijk als je zelf geen tijd hebt om in de keuken te staan om bijvoorbeeld hapjes in de oven, magnetron of friteuse te doen.


Complete maaltijden

Wanneer het de bedoeling is om de gasten een maaltijd te presenteren, is het buffet het perfecte uitgangspunt. Ideaal zijn royale saladeschotels, zoals een huzarensalade. Vul het buffet aan met vers fruit, diverse broodjes en diverse kaassoorten en vleeswaren, en je hebt de basis al. Vanuit deze basis kun je het buffet uitbreiden met bijvoorbeeld haringfilet, krabsticks, kipkerrie salade, enzovoorts.  Zorg dat er voldoende borden en bestek is, liever wat meer dan het aantal mensen wat je verwacht.


Kleine hapjes

Populaire hapjes zijn de kleine snacks in de vorm van bitterballen, minifrikadellen, mini bamischijfjes en kipnuggets. Je moet hier wel tijd voor vinden om ze in de drukte klaar te kunnen maken. Een alternatief voor deze hapjes zijn blokjes kaas en stukjes worst met mosterd, gevulde eieren, kaasplankjes met stokbrood. Van tevoren kun je verspreid over de ruimte al wat kommetjes met nootjes vullen en zoute stengels of kaasstengels. Je kunt ook heel culinair kerstomaatjes vullen met huzarensalade en dadels vullen met monchou. Er bestaan veel kookboeken of internetsites met recepten voor kleine hapjes waar je zeker wat tussen vindt.

Liever makkelijk

Je kunt het jezelf ook heel gemakkelijk maken en een cateraar inschakelen voor thuis, zodat je zelf daar helemaal geen omkijken naar hebt. Je vindt ze in het telefoonboek of op internet. De prijzen zijn afhankelijk van de gerechten die je bestelt en of je de versnaperingen thuis laat afleveren of dat je er ook de bediening bij wilt. Heel veel supermarkten bieden tegenwoordig ook kant en klaar snacks aan zoals de bekende tapa's. Die hoef je op het laatste moment alleen maar uit de verpakking te halen en op een leuk bord presenteren.


Lees ook