Eieren schilderen
Het ei is hét symbool voor Pasen, ongeacht of je nu de christelijke of heidense achtergrond voor ogen hebt. Eieren worden al eeuwen lang beschilderd. Ze worden verstopt, aan paastakken gehangen, bij het ontbijt of de lunch geserveerd en gegeten. Het etHeei is bijna overal in de wereld het symbool voor nieuw leven, verandering door groei (van ei naar kuiken) en opstanding (het doorbreken van de eierschaal). Daarom past het ei zo goed bij Pasen.
Pasen stond voor het begin van de lente en het einde van de tijd van schaarste. Die schaarsheid ontstond door het opraken van de voorraden. Het rapen van eieren werd onderdeel van het paasfeest. De boeren zagen de eieren als een symbool van ontkiemende kracht, de kiem van nieuw leven. Ze begroeven de eieren in de akkers opdat deze kracht aan de bodem door zouden geven en hoopten zo op een goede oogst. Op het platteland trokken de allerarmsten rond en zongen om voor eieren te bedelen. De eieren kregen later ook voor de Katholieken een grote betekenis voor het paasfeest. Ze aten veel eieren met Pasen om na een vastenperiode van veertig dagen weer snel op krachten te komen. Eieren waren in het voorjaar dan ook in grote schaal aanwezig omdat ze tijdens het vasten niet gegeten mochten worden. De oude eieren werden versierd, de andere werden opgegeten. Het versieren van eieren is dus al een eeuwenoud gebruik. Vroeger werden de gekleurde en beschilderde eieren als geschenk gegeven. Het doel was symbolisch, namelijk om de ontvanger meer vruchtbaarheid te geven. De kleuren die men vroeger voor het verven van de eieren gebruiken, hadden ook een symbolische betekenis. De groene kleur symboliseerde het gewas, geel voor het zonlicht in de lente en rood voor het levensbloed. Ook werden er beschermingstekens op de eieren aangebracht. In sommige landen (Roemenië, Polen en Rusland) is het beschilderen van eieren tot een ware volkskunst verheven.
Eieren schilderen is een leuke bezigheid voor jong en oud. Je moet ze voor het schilderen koken. Je kunt ze dan meteen alvast een basiskleur geven door ze te koken in natuurlijke kleurstoffen. Gebruik bijvoorbeeld bieten voor een licht rode kleur, kurkuma (koenjit of saffraan) voor een gele kleur, spinazie voor een groene kleur, bosbessen voor een blauwe kleur. Voeg een theelepel azijn toe om de kleur te intensiveren. Laat de eieren in het vocht afkoelen om de kleur nog dieper te maken. Je kunt ze na het afkoelen gaan versieren. Je kunt er versiersels op plakken, bijvoorbeeld gedroogde bloemetjes, glitters, lintjes en dergelijke. Je kunt natuurlijk ook aan de gang gaan met krijtjes of stiften.