Koemelk allergie
Melk is, na borstvoeding, de belangrijkste bron van eiwitten en voedingsstoffen bij de jonge baby. Melk allergie, ook genaamd koemelk allergie of, nog officiëler: koemelkeiwit allergie is een allergie die vooral bij baby’s wordt geconstateerd. Een baby met koemelk allergie reageert allergisch tegen een eiwit uit koemelk. Nu bestaat koemelk uit diverse soorten eiwitten. Er kunnen dus verschillende eiwitten verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie. De belangrijkste veroorzaker is bèta lactoglubine.
De bekende symptomen zijn buikpijn en huiduitslag, geïrriteerdheid en rusteloosheid, maar sommige baby’s reageren met ernstige klachten aan de luchtwegen ( kortademigheid, benauwdheid, astma). Gelukkig groeien de meeste baby’s over de koemelk allergie heen. Rond de tweede verjaardag zijn de meeste baby’s koemelk allergie vrij.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een baby te maken krijgt met koemelk allergie. Soms speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Wanneer een broertje, zusje of (één van de) ouders bekend zijn met overgevoeligheidsreacties, bijvoorbeeld eczeem, hooikoorts, astma of andere vormen van (voedsel)allergie is de kans groter voor het ontwikkelen van koemelk allergie. Bij een koemelk allergie reageert het lichaam op één of meerdere eiwitten die in melk zitten. Tijdens de vertering splitst het lichaam de eiwitten in kleine stukjes die via de darmwand in het bloed terecht komen. Bij een baby zijn de darmen niet helemaal volgroeid. De eiwitten komen in grotere stukken (onverteerd) in het bloed terecht. Bij de meeste baby’s heeft dat geen verdere gevolgen, maar bij baby’s met koemelk allergie reageert het bloed op deze ‘indringers’ en maakt antistoffen aan. Deze antistoffen veroorzaken de allergische reacties.
Koemelk allergie komt ook in mindere mate bij volwassenen voor. Meestal gaat een koemelk allergie bij een volwassene gepaard met andere vormen van voedselallergieën of voedselintoleranties. Koemelk allergie kan behandeld worden door zuivel waarin koemelk is verwerkt te vermijden. Een goed alternatief is het geven van borstvoeding. Een ander alternatief is het geven van speciale koemelkvrije flesvoeding. Voor het verkrijgen van de juiste flesvoeding kan de huisarts je baby naar een diëtist verwijzen. Het overstappen naar een koemelkvrije flesvoeding kan de klachten al binnen twee tot vier weken verminderen/laten verdwijnen. Voor volwassenen bestaat de behandeling uit een koemelkeiwit-vrij dieet. Omdat veel kinderen met koemelk allergie ook allergie voor soja kunnen ontwikkelen wordt het gebruik van sojamelk niet direct aanbevolen. Bovendien bevat soja meer allergenen van een hardnekkige soort. Geitenmelk is ook geen goede optie, omdat de eiwitten in geitenmelk veel gelijkenis hebben met de eiwitten in koemelk.
Koemelkeiwit komt in veel producten voor, zoals in melk en vele producten die gemaakt zijn met koemelk (bijvoorbeeld vla, kwark, yoghurt, umer, koffiemelk, zure room, (smeer)kaas, enzovoorts. Er zijn ook veel producten waarin melk wordt verwerkt zoals brood, gebak, vruchtsappen en dergelijke. Producten met ingrediënten als wei(poeder), melk, melkpoeder bestanddelen, margarine, wei, weipoeder, caseïnaat, caseïne, melkeiwit bevatten (sporen) van melkeiwit.