Ouderwets lekker vlees
Het eten van vlees, zoals het al generaties gemaakt wordt, heeft iets nostalgisch. Kenmerkend voor de bereidingen van vlees, zoals men dat vroeger deed, is de eenvoudigheid van het maken van het gerecht en het minimum aan ingrediënten. Vroeger was er ook niet zoveel keuze als tegenwoordig. Er waren bijvoorbeeld geen kant-en-klare instant poeders voor vlees. Het vlees werd gekruid met verse kruiden en specerijen. Misschien is dat ook wel voor velen nu juist de charme van ouderwets lekker vlees.
Draadjesvlees
Suddervlees wordt ook wel draadjesvlees genoemd, omdat het vlees door het lange stoven in draadjes uit elkaar valt. Je kunt het maken met mager of wat vetter rundvlees. Mager rundvlees bevat minder calorieën. Vetter rundvlees (bijvoorbeeld sukadelapjes) maken het gerecht wat minder droog. Het vlees wordt aangebraden en naar keuze met bijvoorbeeld ui, laurierblaadjes, kruidnagels, azijn en water aan de kook gebracht. Hierna wordt het vlees langzaam (urenlang) gegaard tot het draadjesvlees wordt. Sommigen voegen er nog een ontbijtkoek aan toe en sommigen een lepel appelstroop. Draadjesvlees smaakt erg lekker met rode kool.
Gehaktballen
De ouderwetse gehaktbal is ook een gerecht die zonder al te veel extra’s juist het aller-lekkerst is. Gebruik half-om-half gehakt of rundergehakt en voeg aan dit gehakt in melk geweekt (oud) witbrood, een ei, zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Maak er mooie grote gehaktballen van die je in boter rondom bruin aanbraadt. Voeg aan het braadvocht lauwwarm water toe en laat de gehaktballen op een zacht vuur nog minstens 20 minuten gaar worden. Gehaktballen smaken goed bij een stamppot.
Klapstuk
Klapstuk is rundvlees dat gesneden wordt van de rib. Dit vlees wordt geruime tijd gestoofd en geserveerd met hutspot. Ook hier weer is het recept erg eenvoudig. Zet het vlees op het vuur met anderhalf deciliter water en wat zout. Laat het vlees een uur koken. Het vlees moet steeds net onder water staan. Voeg wortelen, uien en aardappelen toe en laat dit nog eens een half uur zachtjes koken. Haal het klapstuk uit de pan en giet de groenten af. Stamp de groenten met wat boter en kokende melk tot een smeuïge massa. Breng het op smaak met zout en serveer deze hutspot met het klapstuk.