Sweet Valentijn

De dag van de liefde wordt gevierd op 14 februari. We noemen het Valentijnsdag. Dat is bedacht door Paus Gelasius I. Hij riep in het jaar 496 deze speciale dag uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Zoals met veel feestdagen het geval is, vieren we deze dag volgens een commerciële traditie. We verwennen onze geliefden met cadeautjes, bloemen, een diner voor twee. De platonische geliefde sturen we een kaart, maar dan wel anoniem.


Het waren de Verenigde Staten die er een commerciële kaskraker van maakten. Nederland volgde pas in de jaren negentig. Rond Valentijnsdag worden we door parfumerieën, bloemisten, cadeauwinkels en zelfs koekjesfabrikanten op de meest uiteenlopende mogelijkheden gewezen om onze partners eens flink in het zonnetje te zetten. Anoniem hoeft het niet meer. Maar het blijft natuurlijk altijd reuze spannend of er dit jaar een kaart voor je bij zit in de brievenbus. Misschien stuur je er zelf één. Wil je het groots aanpakken, dan stuur je anoniem een bos rozen. De roos is al eeuwenlang een symbool voor de liefde.


Waar komt deze Valentijn eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende legenden en verhalen over de oorsprong van Valentijnsdag. Die legenden gaan een hele lange tijd terug. Het begon allemaal in het oude Rome. Zo zou 14 februari de dag van Godin Juno zijn. Zij was beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Deze dag zou jaarlijks een festival starten waarbij Romeinse jongens en meisjes door een loting bij elkaar werden gebracht. Een, wat triester, verhaal gaat over een priester, genaamd Valentijn. Hij sloot stiekem huwelijken voor soldaten, in een tijd dat dit verboden was. De priester werd gepakt en hij overleed op 14 februari 270 voor Christus. Er zijn echter nog veel meer andere verklaringen voor Valentijnsdag.


Valentijnsdag en romantiek gaan hand in hand. Je wilt het beste voor je partner en dat doe je door romantiek de boventoon te laten voeren op Valentijnsdag. Wie zelf niet romantisch is aangelegd en wat hulp kan gebruiken, kan naar willekeurig elke winkel gaan. De etalages staan vol met ideeën. Ook de voedingsindustrie weet er weg mee. Taarten en koekjes in hartvorm, bonbons in een hartblik verpakt, marsepeinen hartjes of roosfiguren, zolang het letterlijk en figuurlijk "zoet" is, is het goed.

Verwennen hoeft natuurlijk niet alleen met cadeaus. Je kunt ook iemand verwennen met een romantisch diner voor twee. Er zijn veel restaurants die handig op Valentijnsdag inspelen. Ook hotels weten je een handje op weg te helpen met complete culinaire arrangementen. Kies je voor een romantische locatie in combinatie met een diner bij kaarslicht, dan kan je avond eigenlijk al niet meer stuk. Dat kun je overigens ook gewoon thuis doen. Zet wat kaarsen op tafel, zorg voor een subtiel romantisch achtergrond muziekje en serveer iets waar je uiterlijk veel aandacht aan hebt besteed. Of maak gebruik van het zogenaamde liefdesvoedsel. Daar valt chocolade onder, of asperges, oesters, kaviaar, truffels en een flesje wijn. En wie weet: misschien gaat de liefde van de man of vrouw nog altijd door de maag!


Lees ook