Zelf bier maken

Altijd zelf bier willen brouwen? Het kan gewoon thuis. Er zijn verschillende werkwijzen om zelf bier te brouwen. In feite kan elk bier thuis gebrouwen worden. De kans dat je er in slaagt een lekker biertje te brouwen hangt er van af of je over de juiste kennis van het brouwproces beschikt en de juiste middelen. Hoe meer ervaring, hoe groter het succes. Kennis vergaar je door veel te lezen over het brouwproces. Je kunt bijvoorbeeld veel informatie op het internet vinden. Er zijn ook zelfhulpboeken verkrijgbaar, die je stap voor stap in het proces begeleiden. De vereiste apparatuur  is eenvoudig online te bestellen. Er worden startpakketten aangeboden in diverse prijsklassen. In diverse plaatsen in het land worden workshops bier brouwen gegeven.


De basisingrediënten voor het maken van bier zijn: water, mout, hop en gist. Bier bestaat voor het grootste deel uit water. Je kunt hiervoor leidingwater gebruiken. De gevorderde bierbrouwer zal het water nog verder voor bereiding behandelen om een bepaalde hardheid of zachtheid te verkrijgen. Mout is het tweede bestanddeel. Mout bestaat in verschillende soorten. Je koopt mout het liefst zo vers mogelijk. Hop geeft een fijn aroma aan het bier. Voor bier gebruik je een speciale gist: ondergist voor de pils en lagers en bovengist voor de zwaardere biersoorten als trappistenbier. Naast deze basisingrediënten kun je naar hartenlust experimenteren met andere toevoegingen voor de smaak. Om daadwerkelijk thuis bier te kunnen maken, heb je speciale apparatuur nodig. Op het internet vind je leveranciers van zelfbrouwartikelen. Op het internet staan verschillende recepten en procedures hoe je zelf bier kunt maken. Je kunt lid worden van een vereniging van bierbrouwers.


Bier brouwen voor ‘thuisgebruik’ is door de wet toegestaan, zolang het voor jezelf en je gasten wordt gemaakt. Je mag het niet ruilen, weggeven of verkopen. De wetgeving is wat ingewikkeld op dit gebied. Als je het bier zou willen verkopen, zul je hiervoor een vergunning moeten aanvragen en aan een aantal regels en wetten moeten voldoen. Ook zul je moeten zorgen voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en aangifte moeten doen bij de belastingdienst.



Lees ook