Appeltje eitje
Eens per week - ja, meestal in het weekend - kook ik een eitje voor het ontbijt. Meestal laat ik ze gewoon op gevoel een tijdje koken nadat ik ze met het koude water heb opgezet, met als resultaat een heerlijk halfzacht gekookt exemplaar. Maar laatst maakte ik een fatale fout: ik liet ze niet schrikken. Ze koelen vanzelf wel af, dacht ik. Het gevolg: droge, hardgekookte eieren.Het klinkt heel suf, maar ik had werkelijk nooit bedacht dat het laten schrikken van eieren niet alleen diende om brandwonden op onze handen te voorkomen. Dat een ei zolang warm blijft als je het niet in koud water legt, betekent immers natuurlijk ook dat het stollingsproces nog lekker doorgaat. En dan kan je fluiten maar je zachte, smeuïge eitje.
Daarnaast, zo heb ik inmiddels geleerd vanuit de naslagwerken, helpt het snel laten afkoelen van gekookte eieren tegen het blauw verkleuren van de dooier en maakt het het pellen makkelijker. (Hoewel er altijd nog genoeg eigenwijze eieren zijn die zich heel moeilijk van hun jasje laten ontdoen, hoe vers of oud ze ook zijn.)
En dan het fenomeen van azijn en zout aan het water toevoegen om de schaal heel te houden tijdens het kookproces. Eerlijkgezegd is mij dat nog nooit overkomen, en ik heb zo mijn eigen theorie over het hoe en waarom ervan: aangezien ik de eieren al in het (koude) water doe voordat het begint te koken, loopt de temperatuur relatief rustig op. De schaal kan zich zo stukje bij beetje aanpassen aan de hitte, en 'schrikt' ie niet plotseling.
Tot zover mijn ei-kook-analyse.
Een laatste gedachte die ik wil meegeven: probeer eens een (gebakken) eitje te combineren met gegrilde aubergine. Ei-ndeloos! En het verklaart bovendien meteen waarom aubergines in het Engels 'eggplants' heten.
Bekijk ook
Het zal me jeukenM'n halve leven heb ik al een steenvruchtallergie, en daar word ik af en toe behoorlijk gestoord van. Geen appels, peren, pruimen, kersen of perziken. Zelfs niet een beetje. Ja, alleen als ze in jam zitten of in een taart, maar dat is toch anders dan een lekker stuk vers fruit uit het vuistje. Dus ik ben laatst weer heel voorzichtig begonnen met proeven. Met wisselend succes.