Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Astronautenvoedsel

Lees de column van HildeAndré Kuipers, onze knuffelastronaut die sinds 21 december in de ruimte vertoeft, heeft wat vertraging opgelopen in zijn ruimteschip. De Russische raket die hem zou ophalen, was namelijk lek en de volgende raket gaat een paar weken later de ruimte in. Balen, want hij mist zo de verjaardagen van zijn gezin. Aan de andere kant: hij kan langer genieten van de maaltijden van superchef-kok Alain Ducasse.

Jawel, ruimtevaarders van nu eten geen smakeloze papjes uit tubes meer, en ook de tijd van de pilletjes die een maaltijd met kip, broccoli en aardappels moeten vertegenwoordigen, is allang voorbij.
Onze André, zo valt te lezen op zijn weblog, kan aan boord van het ISS namelijk eten van het Amerikaanse en Russische standaardmenu.

Daarnaast mocht hij ook Europees eten kiezen dat speciaal voor hem de ruimte ingeschoten werd. De keuze viel dus op de Franse chef-kok Alain Ducasse, die onder andere stoofvlees- en zwaardvismaaltijden en cheesecake voor hem heeft samengesteld. Dat alles in kleine blikjes, plastic en aluminiumzakjes, dat dan weer wel.

Maar tussendoor eet de ruimteman natuurlijk ook wel eens wat. Daarom is er bijvoorbeeld ook wat vers fruit de ruimte in gegaan en mocht hij ook speciale bestellingen doen, die door een enorm strenge keuring van de ESA en NASA moeten voordat het de aarde mag verlaten. Zo mocht hij geen pindakaas meenemen, maar wel zoute dropjes en roggebrood. En hij wilde graag wat Maaslander kaas meenemen om op te knabbelen, maar omdat het zou bederven doordat het niet altijd gekoeld kan worden, viel deze homp af. Nu moet Kuipers het doen met 18 blokjes Old Amsterdam van 3 bij 10 cm.

De vraag is alleen of Kuipers nog genoeg heeft om die zes weken extra door te komen. Of misschien doet hij wel wat zuiniger met z’n Old Amsterdam, deelt hij wat minder uit of vraagt hij de Russen die hem komen aflossen of zij nog wat kunnen meenemen. Maar ach, als hij weer met twee benen op de grond staat kan hij weer naar hartelust kaas eten, ook Maaslander.

Bekijk ook

De soep minder zout gegeten
We gaan minder zout eten. Vanaf 2020 stellen fabrikanten hun producten zo samen, dat we, zoals het Voedingscentrum adviseert, nog maar maximaal 6 gram zout per dag binnenkrijgen in plaats van de 9 gram nu. Die afspraak is beslist niet smakeloos te noemen: door minder zout te eten, wordt de kans op hart- en vaatziekten en nierfalen een stuk kleiner.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven