Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

De soep minder zout gegeten

Lees de column van HildeWe gaan minder zout eten. Vanaf 2020 stellen fabrikanten hun producten zo samen, dat we, zoals het Voedingscentrum adviseert, nog maar maximaal 6 gram zout per dag binnenkrijgen in plaats van de 9 gram nu. Die afspraak is beslist niet smakeloos te noemen: door minder zout te eten, wordt de kans op hart- en vaatziekten en nierfalen een stuk kleiner.

U dacht dat u niet zo veel zout at omdat u de strooibus altijd voorzichtig hanteert? Mis! Het grootste deel van het zout dat we eten, zo’n tachtig procent, voegen we namelijk niet zelf toe maar zit in de producten die we kopen of die we in de horeca bestellen. Vleeswaren, kaas, vis, brood en zelfs taart en koekjes: overal is rijkelijk zout aan toegevoegd om het meer smaak te geven.
De grootste zoutbronnen zijn echter kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en natuurlijk hartige snacks zoals chips, nootjes of – jawel – zoutjes. Eet een pizza en je hoeft voorlopig niet bang te zijn voor een zouttekort, aangezien we hooguit 2 gram zout per dag nodig hebben.
Nodig hebben, ja, toch wel. Zonder zout komt onze vochtregulering in de problemen (oedeemgevaar!), worden voedingsstoffen minder goed getransporteerd en laten onze spieren ons in de steek. Mensen die veel en lang zweten, bijvoorbeeld tijdens een marathon of een wielrentour, hebben dus extra zout nodig om alles in balans te houden. Maar de gemiddelde mens krijgt dus al meer dan genoeg zout binnen.
Misschien wilt u niet wachten tot 2020 om te minderen met zout. Dan kunt u speciaal zout als Jozo Bewust of Lo Salt gebruiken, waar een deel van het natrium (het boosdoenende onderdeel van zout) wordt vervangen door kalium en magnesium. Maar ook daar is het oppassen geblazen: met slechte nieren of bepaalde medicijnen wordt ook dat gebruik afgeraden. Je kunt ook haast niets meer tegenwoordig.
Maar los van dat valt de meeste winst voor nu toch wel te behalen door op de etiketten te kijken. Alle groente en fruit zonder toevoegingen kunt u bijvoorbeeld naar hartelust eten. Uitkijken is het meer met dingen als witbrood, witte rijst, aardappelproducten als kroketten en patat, normale pasta en vele soorten melkproducten waaronder yoghurt(drank) en de vettere en schimmelkazen. Of, om het makkelijk te maken: kies voor de producten met een vinkje erop. Die bevatten minder zout, vet en suiker.

Bekijk ook

Lekkere ballen
Vandaag wil ik eens de trots van de Hollandse keuken te berde brengen: de gehaktbal. Want is dat niet, naast stamppot met rookworst, wat we noemen als we het over typisch Nederlands eten hebben? Lekker met een beetje jus erover, aardappels en groente erbij. En dan het liefst gemaakt door een leuke oma.

(1)

  • Ik ben geen zoetekauw...en is zout dus een probleem, meer was. Ik koop zelden kant en klaar...geen zoutjes( een handje noten per dag) enz. enz. Ik ben meer komkommer, tomaat en avocado (quacomole) gaan eten op brood, bak soms zelf wat gehakt, kook wat lever voor op brood. Ik vind de alinea waarin vermeld wordt dat groente en fruit onbeperkt gegeten kunnen worden niet helemaal correct. Met name fruit bevat ook natuurlijke suikers. Maar als je alles met mate doet is het niet zo moeilijk! Kaas is grotendeels in de ban, wel jammer. Dus heel veel zoeken wat wel kan als je ook weinig koolhydraten mag en ook soja niet te veel gebruikt mag worden. groeten Browney
    Reactie door browney

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven