Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Fruit snacken

Lees de column van HildeMinimaal twee stuks fruit per dag zouden we moeten eten om aan voldoende vitaminen, mineralen en bouwstoffen te komen. Het is een mooi streven, maar voor veel mensen niet haalbaar. Een alternatief - wat ook meteen het 'foute' snacken tegengaat - is gedroogd fruit.

Waarom is het eigenlijk zo lastig om elke dag minimaal twee vruchten eten? Een paar mandarijntjes, een banaan of een appel zijn makkelijk mee te nemen naar werk, school of in de trein, maar het eten ervan leidt soms een kleverige boel. Dan moet er wel een kraan in de buurt zijn, zeker in het geval van vruchten als sinaasappels, aardbeien of meloenen.

Voor mij persoonlijk is er daarnaast niet heel veel fruit dat ik kan eten vanwege een onhandige steenvruchtallergie. Daar gaan de appels, perziken, peren en pruimen. En helaas ben ik niet de enige van wie de keuzemogelijkheid beperkt is: sommig fruit is nu eenmaal vrij duur en verovert daarom moeizaam een plekje op het boodschappenlijstje.

Een manier om toch enigszins aan de fruittax te kunnen komen - helaas alleen niet echt goedkoper-, is het eten van gedroogde vruchten als pruimen, vijgen en abrikozen. Ideaal als tussendoortje of snack, door de salade of de yoghurt: voor je het weet eet je meer fruit dan nodig. (Wat natuurlijk niet erg is!)

De eerlijkheid gebied echter te zeggen dat gedroogd fruit minder gezond is dan vers fruit waar alleen de zon en de tuinslang in de weer is geweest om het eruit te laten zien zoals het eruit ziet. Door het drogen boeten de meeste vruchten namelijk aardig wat in op vitaminelevels, maar een hoop gezonde stoffen blijven gelukkig behouden.

Alleen die toegevoegde suikers, dat geeft je wel te denken. Fruit bevat sowieso al aardig wat natuurlijke suikers, maar aan veel gedroogde vruchten wordt toch nog wat extra suiker toegevoegd om er wat meer smaak aan te geven.

Zonde. Maar ja, ik vraag me af hoeveel mensen gedroogd fruit zouden eten als er niets aan toegevoegd zou worden. Neem nu bijvoorbeeld cranberry's. Daarvan krijg je haast een kaakkramp als je die gewoon zou eten: zo verschrikkelijk zuur. Die bessen, uit ons eigen Waddengebied, vrágen gewoon om suiker. En ook dan hebben ze nog allerlei geneeskrachtige werkingen zoals een betere bescherming tegen blaasontsteking.

Ach ja, in een gewone snack als een reep of een volkorenkoekje zit ook genoeg suiker. Maar daardoor heb ik niet niet minder risico op hart-, vaat- en andere ziekten zoals bij fruit. Dus we gaan lekker door met droog snacken.

Bekijk ook

Meer accijns, minder drinken
We gaan met z'n allen wat minder alcohol drinken dit jaar. De 16- en 17-jarigen staan sowieso de komende tijd even droog omdat de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop omhoog is gegaan, maar ook de rest zou best eens wat minder kunnen gaan drinken: de accijnzen zijn met bijna zes procent verhoogd.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven