Terug in balans

Okee, we nemen nog even een paar oliebollen, wat appelflappen en stokbroodjes met kaas - het moet op en weggooien is zonde - maar dan is het echt klaar. De frituurpan gaat de kast weer in, het bladerdeeg blijft voorlopig uit de oven en de koelkast wordt volgestopt met groenvoer.
Ik weet dat ik niet de enige ben met deze compensatiedrang. Na drie kerstdiners en een lopend buffet op oudjaarsavond met de nodige gezelligheidsconsumpties voelt de broekriem toch wel wat strak aan. En met de kortste dag al achter de rug beginnen we al stiekem naar de lente en de zomer te kijken - het bikiniseizoen komt sneller dan je denkt. Hoog tijd om die kilo's onder controle te krijgen. Bovendien moet de spreekwoordelijke broekriem ook wat strakker worden aangetrokken: al dat voedsel kost ook het nodige.
Dus we gaan even niet meer uit eten, kopen minder zoetig- en vettigheid en halen juist vitamientjes in huis om de balans te herstellen. Ik ben blij dat er nog steeds bakken vol sappige mandarijntjes in de schappen liggen en dat de boeren niet zijn gestopt met het verbouwen van andijvie en boerenkool.
Ook komt er een eind aan de 'vleesberg' waar we in december met z'n allen tegenaan keken. Ik ga minder vlees kopen - al helemaal geen plofkippen, maar daar was ik al vanaf - en meer vleesvervangers. Dat is mijn goede voornemen voor dit jaar: twee vleesloze dagen per week. Kom ik lekker van in balans.
Bekijk ook
Gevulde koelkastVoor en na kerst ziet de inhoud van mijn koelkast er ongeveer hetzelfde uit. Zalmsalade, kaasjes, paté en aardappelgratin, ik heb het allemaal. Wat er aan de hand is? Nou, ik eet met kerst buiten de deur, maar heb wel de geijkte bezoekjes aan de supermarkt afgelegd. Al die aanbiedingen vallen niet te negeren.