Biologisch, maar niet gezonder

Het is misschien ook een beetje naïef om te denken dat je met biologische groenten, fruit en vlees een lang en gelukkig leven zonder ziekten hebt. Naarmate je ouder wordt gaan er nu eenmaal dingen verkeerd in je lichaam en als je niet genoeg beweegt krijgt vet grip op bepaalde organen. Het is fijn om geen bestrijdingsmiddelen en extra hormonen binnen te krijgen, maar de geringe hoeveelheden die we binnenkrijgen met normale groenten en vlees zijn niet schadelijk en uit onderzoek blijkt dat mensen die biologisch eten dus niet minder kans hebben op ernstige ziekten.
De vraag is dus of het loont om biologisch te eten. En dat is een afweging die iedereen zelf moet maken. Als het allemaal wat goedkoper was, zou ik helemaal overstappen op biologische producten. Immers, waarom zou je dingen eten die zijn besproeid of hun hele leven hutje mutje in een stal hebben doorgebracht - je proeft het verschil soms duidelijk. Maar mijn bankrekening stribbelt tegen. Ik heb al een concessie gedaan: over het algemeen minder vlees, en soms biologisch. Voor groente vind ik het lastiger: ik proef het verschil niet echt maar zie het duidelijk op de prijskaartjes.
Mogelijk wordt biologisch voedsel wat goedkoper als steeds meer mensen biologisch gaan eten, en worden de megastallen uit de markt geprezen. Dat is in een ideale wereld. En in de tussentijd probeer ik binnen mijn (portemonnee)grenzen zo verantwoord mogelijk te leven.
Bekijk ook
Ambachtelijk koudHet alternatieve ijsseizoen is weer aangebroken. Niet de schaatsen, maar de hoorntjes, wafels en plastic lepeltjes worden uit de kast gehaald om iedereen te voorzien van ijsplezier. En, goed nieuws: er zijn de afgelopen jaren steeds meer ijssalons geopend. Je hoeft dus nooit ver voor een lekker toetje.