Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Bittere pit

Lees de column van HildeKun jij ook zo genieten van afwisselende smaken? Het ene gerecht met een zoetzurige bite, het andere verfijnd maar wel iets pittig, of gewoon een zachte, zoete smaak met een korrelige of juist gladde textuur. Maar pas op: met het beruchte 'pijnboompiteffect' krijgt alles een heel bittere nasmaak.

Het pijnboompiteffect is een smaakverandering die een dag of wat optreedt het eten van bepaalde pijnboompitten. Dat houdt in dat àlles wat je eet, bitter smaakt. Koekjes, taart, groente, vlees, cola, drop: et maakt niet uit wat je eet, want je proeft toch alleen maar bitter. Alsof de wereld opeens geen kleuren meer heeft, behalve vies bruin. Word je niet vrolijk van, nee.

Gelukkig heb ik het zelf nog niet hoeven meemaken, al eet ik de pitjes regelmatig in salades en pasta. Gek eigenlijk, want ik ken best veel mensen die het wel al hebben gekregen. En die eten precies dezelfde pitten als ik, van dezelfde merken, zowel gebakken als ongebakken. Misschien heb ik wel bitter-resistentere smaakpapillen of iets dergelijks.

Maar wat er nu precies mis is met de pijnboompitten, is onduidelijk. Voor zover ik weet, is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de oorzaak van de bittere smaak. Wat er in ieder geval uitkwam, was dat het gaat om Chinese pijnboompitten en er geen giftige stoffen als zware metalen of bestrijdingsmiddelen op werden gevonden. Het is in ieder geval dus niet giftig; pak van mijn hart. Het idee heerst dat een bepaalde stof ervoor zorgt dat de smaakwaarneming wordt aangetast en de smaakpapillen voor alles behalve bitter als het ware worden lamgelegd, waardoor een bittere periode aanbreekt.

Maar gelukkig is die meestal na een week (of twee) weer voorbij. Tuurlijk, het is vies, goor, ranzig en superirritant als je de hele tijd een bittere smaak in je mond hebt, of je nu wel of niet eet. Sommige mensen hebben hierdoor überhaupt geen zin meer in om te eten (goede lijnmethode, zou ik bijna zeggen) en weigeren ooit nog één pijnboompit naar binnen te werken. Maar het gaat dus weer over. Smaakpapilcellen gaan na een week namelijk alweer 'dood' en worden vervangen, waardoor de normale smaak weer terugkomt.

Met dat 'tijdelijke' in gedachten ben ik stiekem best benieuwd hoe het is als alles hetzelfde smaakt...of is dat vragen om problemen?

Bekijk ook

Bananenkruid
Bananen zijn maar rare dingen. Ze zijn niet fris en sappig als de meeste vruchten; ze zijn niet makkelijk mee te koken of te bakken zoals de meeste groenten en ze hebben vaak moeite om uit hun jasje te komen. De verklaring? Het is officieel niet eens een vrucht of groente, maar een kruid.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven