Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Boomsapsiroop

Lees de column van HildeIk heb soms een beetje medelijden met de esdoorns in Noord-Amerika. Elk jaar krijgen ze zo'n twee maanden lang een infuus onder hun bast, waarna hun sappen worden afgetapt omdat wij dat zo lekker vinden. Tot wel twaalf liter per dag. En vervolgens blijft er van elke 50 liter maar één schamel litertje pure maple syrup over om te consumeren. Arme bomen. Maar poehee, wat is het lekker.

Heel soms trakteer ik mezelf wel eens op maple syrup voor op mijn pannenkoeken in plaats van de normale stroop. Maple syrup, ook wel esdoornsiroop genoemd, kan namelijk niet tippen aan andere stroopsoorten, maar is nogal prijzig. Niet verwonderlijk, als je eenmaal weet wat zo'n esdoorn allemaal moet doorstaan voor één liter sap.

Aan de andere kant valt het misschien best mee voor ze. Ze hebben namelijk de eerste dertig jaar sowieso vakantie, en daarna hebben ze elk jaar acht maanden de tijd om weer bij te komen en zich op te maken voor een volgende seizoen. Bovendien lijkt het hun gezondheid niet te beïnvloeden, want ze kunnen wel honderd jaar oud worden, ook op de mapleboerderij of de 'sugar farms'.

Als je het echt zielig vindt, of het geld er niet voor over hebt, kun je trouwens ook de goedkopere varianten kopen. Die bevatten minder esdoornsiroop en zijn aangelengd met andere zoetstoffen. De échte maple syrup bevat alleen maar ingekookte boomsappen en heeft een dichtheid van minimaal 66 procent.

Maar waarom zou je voor een nepvariant gaan? Het suikergehalte in deze stroop ligt namelijk een stuk lager dan dat van andere stroop- en suikerproducten. Nog steeds niet erg gezond natuurlijk, en je moet vooral niet denken dat je er dan rustig extra veel van kunt gebruiken, maar het kan in ieder geval een beetje helpen bij het minderen van de suikerinname. Tenzij je opeens overal maple siroop op wilt doen natuurlijk, al kan ik dat ook best begrijpen.

En, last but not least: het is een uitstekende vervanger van honing in het geval van een zwangerschap. Door de yoghurt, bij de geitenkaas, over roomijs...je kunt het zo gek niet verzinnen en het mag allemaal. Je moet alleen wel wat spaargeld hebben.

Bekijk ook

Meer bietjes op je bord
Rode bieten doen een beetje ouderwets aan, maar winnen weer aan populariteit: geregeld kom ik een biet of bietenspruit tegen als onderdeel van bijzondere garnering in restaurants en staat bietensoep met zure room als voorafje op het menu. Fijn, want krootjes - zoals ze in het westen worden genoemd - zijn lekker en gezond.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven