Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Currysoep

Lees de column van HildeIedereen weet dat ik een groot fan ben van Indiase curry's. Met name de originele curry's, maar ik ben ook niet vies van een huisgemaakte variant met een potje kruidenpasta en wat kokosmelk om de boel lekker romig te maken. En met die wijsheid verwees een vriend me onlangs naar een Maleisisch restaurant: daar bereiken de currykookkunsten namelijk hele andere niveaus.

Ik had er eerder nog nooit van gehoord, maar in Maleisië draait de nationale keuken om currysoep, ook wel laksa genoemd. Dat klinkt misschien wat minder opwindend dan de curry's die wij kennen, maar blijkt toch zeer smakelijk te zijn. Al kan het wat mij betreft wel wat meer groenten gebruiken.

Afijn, zoals het een Aziatisch restaurant betaamt, moest alles vooral snel snel. Dus nog geen minuut nadat we onze stokjes van het voorgerecht (verschillende loempiaatjes en dumplings) hadden neergelegd, kwam het hoofdgerecht al dampend op tafel. Een laksa met kip, garnalen en noedels in een bak gevuld met kokossoep. De stokjes werden ingeruild voor vorken en lepels (hoe anders eet je soep?) en voorzichtig proefde ik het bosje taugé dat ook nog in de kom was gepropt. Die kom was overigens zo groot, dat ik haast een kussentje onder m'n billen nodig had om mijn tafelgenoot nog aan te kunnen kijken, maar dat terzijde.

In tegenstelling tot Indiase curry's, zijn Maleisische laksa's over het algemeen mild van smaak. Gelukkig maar, want soms komt er van het kleinste pepertje bij mij al stoom uit m'n oren. Maar die mildheid neemt niet weg dat er geen exotisch palet van kruiden wordt gebruikt. Van citroengras tot ketoembar en koriander, het zit er allemaal in. En natuurlijk een scheut romige kokosmelk. En bovendien gebruiken ze niet alleen mie, maar ook van die lekkere dikke eiernoedels om de soep op te vullen.

Al met al is de laksa een goede, en exotische, variant naast de Indiase curry. Maar het is moeilijk om een Indiase curry te verslaan, dat blijft een eeuwige favoriet. Al denk ik erover om de volgende keer thuis ook een keertje een laksa te maken. Of nou ja, een uitgeklede versie misschien. Een echt Aziatische curry met al zijn exotische kruiden en specerijen is namelijk maar voor weinigen met een Hollandse kruidenvoorraad weggelegd. Voor de originele laksa moet je je toch echt overgeven aan een Maleisisch restaurant.

Bekijk ook

Verzamelwoede
Bakjes. Overal bakjes. En potjes. En zakjes. Ondanks een recente verhuizing waarbij ik slechts een selectie van mijn keukeninventaris wilde meenemen, puilt het nieuwe onderkomen nu alweer uit met opbergitems die ik ooit, ver in de toekomst, misschien eens nodig zal hebben. Voor picknicks of als bakje voor de werklunch of kliekjes. Maar vooral voor het opbergen van kleinere bakjes, potjes en zakjes.

Reageren

 • Naam
 • Email
 • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven