De gehaktbroodjesspecialist
Er is één specialiteit van mij die door alle vleeseters in mijn familie en vriendenkring uitermate wordt gewaardeerd: gehaktbroodjes. Daarmee bedoel ik niet de Amerikaanse 'meat loaf', maar gewoon puur Hollandse broodjes, met - inderdaad - gehakt erop. Simpel als wat, maar altijd goed voor een ego-boost van mijn gasten.Ik sta op het punt u deel te maken van een goed bewaard familiegeheim, maar voordat het zover is moet ik eerlijk zijn. Het is namelijk niet helemaal mijn eigen recept, maar dat van mijn vader. Waar die het weer vandaan heeft, weet ik niet. Het zou dus best kunnen dat half Nederland het al kent. Wat ik echter wel zeker weet is dat mijn vader altijd iets aanpast aan bestaande recepten, dus is het naar alle waarschijnlijkheid tóch uniek te noemen.
Maar ik dwaal af. Ook een beetje expres, hoor. Ik vind het namelijk wel leuk als mensen wat langer moeten wachten op de clue. Zo van: 'Ahh..gehaktbroodjes, klinkt lekker! Maar hoe maak je die dan? Familiegeheim...vader...blabla.. zég het nou gewoon!'
Nog niet. Ik kan namelijk ook nog even doorgaan over de Amerikaanse meat loaf (waar helemaal geen brood aan te pas komt), al dan niet met een uitstapje naar de zanger van Paradise by the Dashboard Light. Waarin het overigens ook een eeuwigheid duurt voordat Meat nou eindelijk eens zegt of 'ie van die zeurpiet houdt of niet. Misschien is het gewoon inherent aan het woord meat loaf / gehaktbrood dat het wat langer duurt.
Het maken van mijn gehaktbroodjes duurt in ieder geval minder lang dan de voorgaande inleiding. Jawel, daar komt 'ie..
Men neme voor gehaktbroodjes voor 4 personen: ongeveer 500 gram rundergehakt, minstens 8 afbakpistolets, extra) belegen kaas, plakjes ontbijtspek, 2 eieren, cajunkruiden en wat paneermeel.
Snij de broodjes door midden en leg ze op bakpapier op een ovenrooster. Meng dan het gehakt met de eieren, de cajunkruiden (niet te weinig!) en wat paneermeel zodat het gehakt niet gaat zweten in het brood (zie de vorige column voor de oplossing als dat tóch gebeurt). Schep het gehaktmengsel vervolgens op de broodjes en stamp het wat aan met een vork. Let op: het hoeft geen kunstwerk te worden. Een laag van 1 á 1,5 centimeter dik is prima. Beleg de broodjes vervolgens met een plak kaas en daarop een plak spek en schuif het geheel de oven in.
Na 10 minuten op ongeveer 180 graden (anders is het brood zwart en het gehakt nog rauw) ligt de kaas er hopelijk niet naast, en zijn de broodjes klaar. Eet smakelijk!
Wees overigens niet al te gretig, want ik heb inmiddels al heel wat verbrande gehemelten de revue zien passeren.
Bekijk ook
Anti-transpirant broodjesHet zondagsontbijt staat synoniem voor warme broodjes op een gezellig gedekte tafel, rustig wakker worden en speciale bereidingen waar de normale mens doordeweeks geen tijd voor heeft. Zelf smeer ik namelijk altijd twee minuten voordat ik wegga mijn boterham (op zich al knap, zo'n snelheid) en peuzel ik die in de eerste vijf minuten van mijn treinreis op zodat ik de overige 32 minuten nog even kan slapen. Zondag is echter andere koek, dan neemt het ontbijtritueel al snel een half uur in beslag.