Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Een jaar in de bonen

Lees de column van HildeSla ze maar alvast in, die doperwten, bruine bonen, witte bonen in tomatensaus en spliterwten. Het is namelijk het jaar van de peulen, zoals uitgeroepen door de VN. Volgens deze organisatie zouden we met z'n allen echt wat meer bonen moeten eten, omdat het niet alleen lekker en gezond is, maar ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu omdat het goede vleesvervangers zijn met een hoge dosis eiwitten.

Bonen, van die melige dingen die het midden houden tussen aardappel en groente en qua smaak ook niet echt overhouden? Nee joh, dat is verleden tijd. Tegenwoordig zijn er legio recepten te vinden die, vaak met weinig inspanning, tot een heerlijke maaltijd verworden.

Een van mijn favoriete recepten is rode linzensoep met gerst, die in tegenstelling tot andere gerechten met gedroogde bonen, in een mum van tijd klaar is. Door een pasta van tomatenpuree, knoflook, ui, kerrie, mosterd en komijn te maken en dit vervolgens samen met wat kokosmelk, water en de linzen en gerst te koken, ontstaat er zo'n heerlijke soep, dat het idee om vlees toe te voegen niet eens in je opkomt. Hetzelfde geldt voor bruine of witte bonen uit blik in een lekker sausje, gecombineerd met rijst. Okee, je wil dat misschien niet iedere week eten, maar het is ontzettend smakelijk, voedzaam en bovendien makkelijk.

Maar tegenwoordig speelt er meer mee dan 'gezond en snel'. Onze gerechten moeten namelijk ook verantwoord zijn. We willen immers niet dat alle bossen over veertig jaar zijn gekapt omdat we nu per se zeven dagen per week vlees moeten eten. Of dat de armen in derdewereldlanden bij bosjes sterven omdat de voedselprijzen zo hoog zijn vanwege het uitputten van landbouwgrond voor veeteelt. Dus is het bomenjaar in het leven geroepen. Zodat we niet vergeten dat bonen lekkere en duurzame vleesvervangers zijn.

Bekijk ook

Nieuwjaarswensen
Zo, we hebben de oliebollentsunami weer overleefd, dus is het tijd voor goede voornemens. En hoewel het doel duidelijker is als je zegt 'vijf kilo afvallen' (maak er maar zeven van, zo na de kerst), is het makkelijker te bewerkstelligen als je het stelt als 'maximaal eenmaal per week chips', 'salade in plaats van patat' of 'alleen taart buiten de deur'. Dan zijn we sowieso gezonder bezig en is afvallen een leuke bijkomstigheid.

(3)

  • Hallo Conny, Het recept is als volgt: Ingrediënten voor de kruidenpasta: 4 teentjes knoflook 2 eetlepels tomatenpuree 4 eetlepels (pittige) kerriepoeder 2 theelepels komijnzaad 2 theelepels mosterdzaad/-poeder 2 theelepels korianderzaad Overige ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie 2 uien, gehakt 2 liter groentebouillon 800 gram tomatenblokjes uit blik 1 2/3 kopjes rode linzen 1/2 kop gerst (eerst wassen) 160 ml kokosmelk 1 kopje verse gehakte koriander Mix alle ingrediënten voor de pasta door elkaar, eventueel met een mixer/keukenmachine. Warm de olie op in een pan, voeg de ui toe en bak ze voor 3 a 4 minuten totdat alles zacht is. Voeg de kruidenpasta toe en bak een minuutje mee. Voeg de bouillon, tomaat en gerst toe, roer en laat het twintig minuten pruttelen. Voeg de linzen toe en laat het nog eens 25 minuten pruttelen tot de gerst zacht is. Voeg wat water toe als de soep te dik is. Voeg als laatste de kokosmelk toe. Schep de soep in een kom en garneer het met wat verse koriander.
    Reactie door Hilde
  • Kan het recept voor deze linzensoep gegeven worden?
    Reactie door Conny de Jager
  • Een keer per week iets met bonen, dat is mijn manier van leven.
    Reactie door Henk

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven