Flower power

Iedereen is tegenwoordig wel zo lekker culinair bezig met kruiden uit eigen tuin enzo, maar voor bloemen zijn mensen vaak nog wat huiverig. Is ook logisch, bloemen zijn immers mooi om naar te kijken. En misschien wel té mooi om op te eten. Maar ja, als je toch al je korianderplant aan het snoeien bent vanwege het gebruik in culinaire gerechten, waarom zou je dan de eetbare bloemen weggooien? Ik zeg: flower power 2.0!
Het moge duidelijk zijn dat niet alle bloemen eetbaar zijn - ik zeg het maar even -, maar wel behoorlijk wat soorten. Dat bijvoorbeeld viooltjes en Oost-Indische kers op een salade of als garnering op het bord kunnen belanden is bij de meesten wel bekend, maar de kruidige smaak van begonia's en het radijsachtige van een vlijtig liesje gaat aan velen voorbij. En wat te denken van de zachte smaak van rozenblaadjes bij een bolletje ijs of in een drankje?
Behalve mijn geïmproviseerde kruidentuintje in de vensterbank wil ik nu dus ook een eetbare-bloemen-tuintje beginnen. Het is namelijk niet zo'n goed plan om de bloemen uit een (bespoten) bosje van de bloemist te eten - en zonde bovendien. Dan zou ik ook wat orchideeën planten zodat ik de blaadjes met chocola kan versieren, en natuurlijk lavendel om ijsjes mee te garneren. Kortom: dan zou er elke dag een lente-feestje op mijn bord worden gevierd.
Bekijk ook
Groente onder glasDuizenden mensen hebben afgelopen weekend een kijkje genomen bij tuinbouwbedrijven. Voor jong en oud werd tijdens Kom in de Kas gedemonstreerd hoe groenten, fruit en kruiden worden gekweekt. Dat is nu 'weet wat je eet' in de meest letterlijke zin.