Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Geef mij je hart

Lees de column van HildeOp een of andere manier zijn ze vooral populair voor op pizza's: artisjokken. Dan liggen ze gezellig met wat geroosterde paprika, champignons of broccoli bovenop. Maar je kunt zo veel meer met artisjokharten. Je moet alleen even weten wat.

Het leuke van artisjokken vind ik dat het eigenlijk bloemknoppen zijn die prachtig in bloei kunnen staan. Maar als je er eentje ter consumptie wil gebruiken, moet ie nog helemaal dicht zijn.

Ze hebben alleen nogal een gebruiksaanwijzing. Je kunt ze bijvoorbeeld in hun geheel koken en de blaadje één voor één uitzuigen of de bodem in stukjes snijden voor door de pasta. Maar pas op, want binnenin zit een draderig soort 'hooi' en het eten daarvan wordt ernstig afgeraden.

Mijn persoonlijke favoriet is salade met ham, ei en stukjes artisjokhart. Het geeft weer eens een andere textuur en smaak aan je salades en je kunt het mooi opmaken door de rest te gebruiken als bakje: snij het hooi er na het koken uit en schep de salade in je artisjokknop. Ziet er artisjiek uit!

Mocht je nu op zoek gaan naar een artisjok bij de groenteboer of in de supermarkt, let er dan op dat de blaadjes dicht tegen elkaar aan zitten, leerachtig aanvoelen en niet bruin zijn. Aan een uitgedroogde of half bloeiende artisjok heb je namelijk vrij weinig.

Bekijk ook

Een jaar in de bonen
Sla ze maar alvast in, die doperwten, bruine bonen, witte bonen in tomatensaus en spliterwten. Het is namelijk het jaar van de peulen, zoals uitgeroepen door de VN. Volgens deze organisatie zouden we met z'n allen echt wat meer bonen moeten eten, omdat het niet alleen lekker en gezond is, maar ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu omdat het goede vleesvervangers zijn met een hoge dosis eiwitten.

Reageren

 • Naam
 • Email
 • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven