Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Gistextract op brood

Lees de column van HildeWat onze rauwe haring is voor buitenlanders (:vies), is Marmite voor ons als wij het op een ontbijttafel ontwaren. Het is maar net wat je gewend bent, maar de meeste Hollanders staan niet bepaald te springen om een ultrazout gistextract op brood te smeren. Geef ons maar hagelslag.

Echt, ik heb geprobeerd om de smaak goed tot me door te laten dringen en te begrijpen wat Marmite of Vegemite zo lekker maakt dat je nooit meer anders wil op geroosterd brood, maar het enige waarvan ik doordrongen raakte is het idee dat het niet echt goed kan zijn om gistextract te eten - een bijproduct dat overblijft na onder meer het biergistingproces. De enorme zoute smaak doet mij daarnaast vermoeden dat de meter omhoog schiet bij hogebloeddrukpatiënten, maar dat schijnt mee te vallen volgens onderzoekers: zolang je een heel dun laagje op de boterham smeert moet het geen kwaad kunnen.

Sterker nog, er wordt gesproken over Marmite als superfood vanwege de concentraties vitamine B die er van nature inzitten - en bovendien ook nog aan worden toegevoegd (B12). Het bruine stroopspul staat daarom zelfs al jaar en dag op de lijst van gezonde producten, en generaties van Engelsen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders willen niets anders op brood. In Nieuw-Zeeland raakte de hele bevolking een paar jaar geleden zelfs in paniek toen de Marmitefabriek was getroffen door een aardbeving: de schappen bleven leeg en mensen deden een moord om halflege potjes via de plaatselijke Marktplaats te bemachtigen. Blijkbaar missen wij hier toch een gen om het goedje zo te waarderen.

De enige reden voor mij om ooit nog eens fanatiek Marmite of Vegemite te gaan eten is vanwege het muggenwerend effect. Volgens sommigen hangt er namelijk een ondraaglijke geur rond Marmite-eters, waardoor muggen en andere steekbeesten liever een deur verder hun avondmaal halen. En als ik alleen al aan de smaak denk, geef ik ze groot gelijk.

Bekijk ook

Toch maar geen fooi
Lekker eten is natuurlijk onmisbaar in een restaurant, maar service is minstens zo belangrijk. Bij slechte service loopt een klant niet met een goed gevoel de zaak uit en is de kans dat hij terugkomt aanzienlijk gedaald. Dat is net als een schoenenzaak waar het normaal is kapotte schoenen te verkopen.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven