Graat uit m'n lijf

'Lekkere haring, één eurootje! Mevrouwtje, ook nog een zalmmootje erbij doen? Goed voor de omega-3, hè.' Die visboer op de weekmarkt weet me altijd weer te verleiden tot meer aankopen dan op mijn lijstje staat. Inderdaad, op de markt is je gulden een daalder waard, maar die man doet iets waardoor ik steeds weer met zakken vol - en broekzakken leeg omdat ik voor vier daalders aan bestellingen doe - naar huis ga. Het kost me een rib, of in dit geval een graat, uit mijn lijf.
Maar ach, wat maakt het ook uit. Vis is namelijk hartstikke goed en in de meeste gevallen duurzaam gevangen. Hebben die beestjes een beter leven gehad met véél meer ruimte dan de plofkippen die ik anders misschien had gekocht bij de supermarkt.
Bovendien kun je nog gevarieerder eten met vis dan met vlees. En dan hoeft het niet eens heel duur te zijn met zalm of andere soorten uit het 'hoge segment'. Nee, met een scholfilet, tong, gerookte makreel of de 'gewone' kabeljauw kom je ook al een heel eind. Bijvoorbeeld in een salade, op brood of bij groente met een lekker sausje.
Het is trouwens ook de aanblik van het uitgestalde waar dat het 'viswijf' in mij naar boven laat komen. Als ik eenmaal voor de vitrine sta en ik naar die glimmende, sappige moten en filets kijk, loopt het water me al in de mond. Daar hoeft de visboer zelf weinig voor te doen. Alhoewel, die koppen zou hij er van mij standaard wel mogen afhalen voordat ze worden neergelegd. Dat aanstaren vind ik namelijk minder fijn. Maar ja, aan de andere kant: het hoort erbij, ik moet niet zeuren. En het heeft ook wel wat om ze zelf te bereiden, inclusief het afhakken van de kop en het eventuele verwijderen van ingewanden. (Behalve bij haring, dat mag meneer voor mij doen.) Als je er hard voor gewerkt hebt, smaakt het zelfs nog beter. Zou vis daarom zo prijzig zijn?
Bekijk ook
Wat u moet wetenSommige dingen maken het leven zo veel makkelijker. Maar dan moet je ze wel weten. Die handigheidjes, bijvoorbeeld dat pasta niet aan de pan plakt als je er een scheutje olijfolie indoet, zijn soms te simpel voor woorden: je denkt er gewoonweg niet aan. Daarom krijgt u van mij gratis en voor niets wat 'geheime' tips.