Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Wat u moet weten

Lees de column van HildeSommige dingen maken het leven zo veel makkelijker. Maar dan moet je ze wel weten. Die handigheidjes, bijvoorbeeld dat pasta niet aan de pan plakt als je er een scheutje olijfolie indoet, zijn soms te simpel voor woorden: je denkt er gewoonweg niet aan. Daarom krijgt u van mij gratis en voor niets wat 'geheime' tips.

Wie vindt het geen gedoe om vruchten te pellen? Vooral tomaten kunnen nogal wat frustraties opleveren: wéér zo'n lullig drie centimeter lang velletje eraf in plaats van een hele lap. Het geheim - voor zover het nog niet bekend was althans: zet met een mes een kruisje waar het kroontje zat, leg ze even in kokend water en voilà, de preutse tomaat is plotseling makkelijk te pellen. Hetzelfde geldt trouwens voor het schillen van een pompoen. Gaat een stuk makkelijker als hij even 5 minuten in water heeft liggen weken.

Ook met het snijden van dingen valt nog heel wat tijd te winnen trouwens. Zo probeer ik met uien altijd met zo min mogelijk bewegingen zo veel mogelijk blokjes te krijgen. Hoe? Door van een halve ui het wortelstuk af te snijden en de ui vervolgens in de lengte een aantal keer in te kepen (pas op voor de vingers), bijna tot aan het puntje. Als je dan schijfjes begint te snijden, vallen ze vanzelf in blokjes uit elkaar. Handiger kan het haast niet.

Dat dacht ik ook van bananen: handiger openmaken dan het steeltje breken en de schil eraf halen kan niet, tenzij je valsspeelt en er een mes bijhaalt. Nou, dus wel! Ik zag namelijk laatst een filmpje voorbij komen waarin wordt uitgelegd hoe je het beter kunt doen (ja, echt), en het was inderdaad een stuk beter. De bedenkers ervan waren ook verrassend trouwens - of misschien juist wel: apen. Waar wij vaak zitten te klooien omdat het steeltje lam of zacht is en dus niet meer openklikt, slaat een aap dat stuk helemaal over en begint hij aan de achterkant. Hij knijpt even in het kontje, en de banaan splijt open. Sinds ik dit weet, heb ik extra veel bananen gekocht zodat ik het trucje aan iedereen kan laten zien.

Maar soms blijft er nog eten over, en doemt er een 'bewaarprobleem' op. Veel dingen blijven namelijk niet heel lang goed. Gelukkig zijn daarvoor ook veel (onbekende) trucjes voor. Sla bijvoorbeeld blijft extra lang goed als je het bruine kontje heel dun afsnijdt, tot het wit. Als het daarna even onder de kraan wordt gehouden en nat in een dichtgeknoopte plastic zak de koelkast doet, is het nog zo'n twee weken extra te bewaren. Scheelt een hoop frustratie van elke dag sla eten of het onaangeroerd weg te moeten gooien...

Het zijn de kleine dingen die het doen, zeg ik maar. Maar als u ook nog van dit soort geheimpjes hebt, hoor ik het graag!

Bekijk ook

Sconekoekjes
Scones moeten stevig zijn. Met een bite. Geen luchtige muffinachtige structuur. Dus toen ik halverwege het volgen van een recept voor Engelse scones erachter kwam dat ik geen bakpoeder had voor het rijzen, dacht ik eigenwijs: wat maakt die lepel poeder nou uit, wie zal het proeven.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven