Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Groene vrienden

Lees de column van HildeKaas is heerlijk, maar ik ben niet iemand die het elke dag op brood eet. Vandaar dat, als ik dan eens wat kaas heb gekocht, zich na een week groene 'vriendjes' op mijn kaas hebben genesteld: schimmel. Wat te doen? Wegsnijden en de rest lekker opeten. Maar dat advies geldt helaas niet voor alles.

Schimmel op een stukje Hollandse kaas is niet gevaarlijk. Je moet het niet opeten natuurlijk - dat lijkt me ook weer niet gezond - maar als je het ruimschoots wegsnijdt kan het geen kwaad voor de rest van het stukje. Lekker dooreten dus.

Althans, dat geldt voor harde kaas. In zachte melkproducten zoals roomkaas en yoghurt is het geen goed idee om het beschimmelde deel eruit te lepelen en de rest op te peuzelen: de schimmeldraden hebben zich namelijk aan het oog onttrokken maar hebben zich door het hele product verspreid. Als je een röntgenfoto zou maken, zie je als het ware een reusachtig spinnenweb in dat ooit zo smaakvolle kaasje. Niet zo lekker dus. (Behalve als het een schimmelkaas is natuurlijk, die zijn niet te versmaden.)

Ook andere producten kunnen er wat van, heb ik inmiddels wel geleerd. Aardbeien, mandarijntjes, brood en tomaten: onze groene vrienden (ik bedoel dit allerminst liefkozend) weten ze allemaal te vinden. En als het er eenmaal zit en je bent zo'n held om het 'onaangetaste' deel tóch even te proeven, dan kom je daar snel van terug.

Maar soms weet je het domweg niet. Dan heb je het niet gezien. Schenk je een lekker glaasje jus d'orange in of wat ijsthee zonder prik uit een pak dat een paar dagen open is. Was je alleen even vergeten dat je het pak ook nog een tijdje buiten de koelkast had neergezet, wat de groei van de groene jongens blijkbaar toch heeft bevorderd. Aan de smaak van het sapje is ook niets te merken, tot de laatste slok. Dan ben je (of je bezoek, in mijn geval) óf net op tijd omdat je iets op de bodem ziet, óf net te laat.... Oeps.

Bekijk ook

Toastmania
Ontbijten in het buitenland is altijd anders dan thuis. Logisch, want het is het buitenland: daar hebben ze andere ingrediënten en manieren om brood te maken. De echte Franse baguettes of Italiaanse bollen zijn bijvoorbeeld heerlijk, maar Groot-Brittannië heeft echt geen kaas van gegeten. Met een 'normaal' brood kun je makkelijk iemands hersenen inslaan.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven