Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Toastmania

Lees de column van HildeOntbijten in het buitenland is altijd anders dan thuis. Logisch, want het is het buitenland: daar hebben ze andere ingrediënten en manieren om brood te maken. De echte Franse baguettes of Italiaanse bollen zijn bijvoorbeeld heerlijk, maar Groot-Brittannië heeft echt geen kaas van gegeten. Met een 'normaal' brood kun je makkelijk iemands hersenen inslaan.

Als ik op vakantie ben, verval ik in andere ontbijtgewoontes dan die ik thuis heb. Tuurlijk, ik heb geen hagelslag (nee, uit cultuuradaptief oogpunt mag ik van mezelf geen Nederlandse producten meenemen), maar om dan opeens weer helemaal lyrisch te worden van boter en suiker als beleg... alsof ik dat thuis niet kan doen. Ik vrees dat het een familiekwaaltje is.

Maar goed, het Engelse brood dus. Als je in de supermarkt staat, kun je kiezen uit wel vijftien soorten brood. Daar móet wel iets lekkers tussen zitten, zou je denken. Zou je denken, inderdaad. Want na een paar maanden Engeland tijdens mijn studie (ik studeerde er niet alleen op het brood) ben ik tot de conclusie gekomen dat het alom aanwezige Hovy's of King's Mill in de verste verte niet in de buurt komt van ons supermarktbrood dat zeker wel een aantal dagen vers blijft buiten de vriezer.

De harde waarheid is dat Engels brood ook als je het direct invriest, niet echt vers smaakt en voelt. Op dag twee zou het in Nederland al in beslag zijn genomen wegens het bezit van een potentieel moordwapen. Hoe dat komt? Ten eerste is een sneetje al ongeveer drie keer zo dik als bij ons, en ten tweede lijkt het alsof ze eerst een halve dag in de zon hebben gelegen voordat er een zak omheen werd gedaan. Een paar jaar geleden bleek dat sommige broden al een jaar waren ingevroren voordat ze nog eens tien minuten in de oven gingen om het weer 'vers' te laten smaken. Tja, wat zal ik zeggen.

Gelukkig is er een oplossing: het broodrooster. Door het brood even in een toaster te doen wordt het knapperig en lijkt er niets aan de hand: geroosterd brood is nu eenmaal wat droger. Het zou mij niets verbazen als een bakker het broodrooster heeft uitgevonden omdat 'ie zijn brood niet te eten vond.

Ook ik doe maar mee met die toastmania als ik aan de andere kant van Het Kanaal ben. Ik wil immers niet m'n reisverzekering opzadelen met een ambulanceritje omdat ik droog brood at. Wat ik er dan op doe? Geen scrambled eggs en bacon, maar gewoon de ouderwetse boter (die smelt) en suiker. Ben ik toch nog een beetje thuis.

Bekijk ook

Chippie kiezen
Na de Patatje Joppie-chips die twee jaar geleden de smaakwedstrijd van chipsfabrikant Lay's won, is er nu weer een nieuwe competitie gestart. Drie smaken hebben de finale gehaald: whiskey cocktail, aioli e aglio en spicy reggae chicken. Had ik zelf maar zo'n geniale ingeving, het zou me 25.000 euro kunnen opleveren.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven