Groentepannenkoek
Boter, suiker, stroop, spek en kaas zijn de meest voor de hand liggende 'toppings' voor pannenkoeken. Lekker, maar voorspelbaar en tegelijkertijd niet de meest gezonde ingrediënten. Dat kan anders: met de restjes uit de groentela, wat vis of gestapeld met room staan er in een handomdraai heel andere pannenkoeken voor je neus.Denk aan een stapel pannenkoeken en je zit al bijna vol. Om nog maar te zwijgen over dat logge gevoel waarmee je nog uren rondloopt. Maar ze hoeven echt niet altijd die traditioneel vettige deeglappen te zijn waar kinderen van houden. Met wat groenten erin is het al meteen een stuk gezonder en een kleiner formaat weerhoudt je bovendien van overeten.
Als je pannenkoeken maakt is zelf het beslag maken wel het minste dat je kunt doen wat betreft verantwoord eten. Met wat melk, olie, bloem en ei maak je in een handomdraai vers beslag zonder gekke E-nummers en conserveringsmiddelen, dus waarom zou je speciale pannenkoekenmeel kopen of - erger nog - zo'n fles waar je alleen nog melk aan toe hoeft te voegen? Als je dan toch aan het bakken slaat, kun je beter alles zelf in de hand houden.
Begin bijvoorbeeld eens met een kruidige pannenkoek met paddenstoelen en geitenkaas of eentje met cherrytomaatjes, mozzarella en verse basilicum: de pizzapannenkoek is geboren. Of bijvoorbeeld een pannenkoekje met zuurkool en stukjes rookworst - dat laatste ingrediënt maakt het misschien wat minder gezond maar wel heel lekker.
Nog minder pannenkoekerig wordt het als je 'm oprolt en vult met wat room, maïs, paprika, ui en avocado. Een Mexicaanse pannewrap, ook weer gemaakt zónder conserveringsmiddelen en afgezien van de room best gezond. Of vullen met kip, rijst en paprika, Wie overigens minder zuivel wil gebruiken kan net zo makkelijk sojapannekoeken of pompoenpannenkoekjes maken zonder een druppel koemelk te gebruiken.
Als dessert zijn pannenkoeken overigens ook heel geschikt. Gegarneerd met wat fruit of gestapeld met laagjes chocolademousse (mmmm...!), ijs of room is een pannenkoekentaart zo gemaakt en de maag fijn gevuld. Het is alleen niet aan te raden als het hoofdgerecht ook al uit pannenkoeken bestond...
Bekijk ook
CurrysoepIedereen weet dat ik een groot fan ben van Indiase curry's. Met name de originele curry's, maar ik ben ook niet vies van een huisgemaakte variant met een potje kruidenpasta en wat kokosmelk om de boel lekker romig te maken. En met die wijsheid verwees een vriend me onlangs naar een Maleisisch restaurant: daar bereiken de currykookkunsten namelijk hele andere niveaus.