Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Hoe smaakt krab?

Lees de column van HildeHelp, ik weet niet hoe krab smaakt. Tenzij ik naar een chic restaurant ga waar ze gebakken krab in zijn geheel serveren, kom ik er waarschijnlijk niet snel achter ook. Alle 'krab' is namelijk surimi: namaakkrab. Zelfs de verse krabsalade van de supermarkt bevat maar vijf procent geleedpotig zeedier. Die smaak herken ik dan natuurlijk nooit.

Ik ben gek op zalm-, garnalen- en krabsalade. Dacht ik. Op die eerste twee ben ik nog steeds gek, maar of dat ook voor krabsalade geldt, weet ik niet. Er zit namelijk zo weinig krab in die salade, dat ik eigenlijk niet zou weten hoe dat smaakt. Wel zit er heel veel nepkrab, oftewel surimi, in.

Surimi wordt gemaakt van iets dat niet eens op krab lijkt: witvis. In de meeste gevallen schijnt dat dan blauwe (!) wijting of kabeljauw te zijn, omdat die soorten niet veel smaak hebben en het dus lekker kan worden bewerkt met smaakstoffen. Een lekkerbekje, ook wel bekend als gebakken kabeljauw, schijnt bovendien vaak ook geen kabeljauw te zijn maar een andere witvis. Misschien een ideetje om een product gewoon de naam te geven waaruit het bestaat?

Anyway. De 'ambachtelijke' krabsalade die ik dus zo lekker vind, maar dus eigenlijk gewoon vissalade is, bevat toch nog vijf procent krab. Hoera. De veertig procent surimi die er voor de rest in zit, kan overigens ook nog worden verward met de stukjes ei die er ook nog bij zijn gedaan om de substantie nog wat krabbiger te maken. 'Wat maakt het ook uit', zullen de fabrikanten denken, 'als het maar smaakt als krab.'

En daar kom ik dus maar moeilijk achter, of het ook echt als krab smaakt. De smaakdoktoren zullen in ieder geval ongetwijfeld hun best hebben gedaan om de gekookte witvispasta - want dat is surimi in feite - op de smaak-, geur- en visuele beleving van echte krab te laten lijken. Visueel ook, ja. Want die surimisticks die in de meeste gevallen gewoon weer in mootjes door een krabsalade worden gehusseld, hebben net als echte krab ook een 'buik' die roodgekleurd is. Juist, ook dat is dus nep. Ik vraag mij af of ik ooit nog eens echte échte krabsalade zal eten. En hoe vaak ik eigenlijk in dit soort dingen trap. Trouwens, nu ik het erover heb: die muffin die ik gister heb gekocht, is dat niet stiekem gehakte aardappel met een toegevoegde muffinsmaak?

Bekijk ook

Smakkers
Dat sommige mensen hun bestek niet goed weten vast te houden, vind ik niet zo erg. Ook kan ik er prima mee leven als een ober opeens van links met de wijn komt of als de ellebogen op tafel gaan. Maar als mensen de etiquette op een onsmakelijke manier negeren, haak ik af. Smakkers, vollemondpraters en dubbeldippers zijn niet aan mij besteed.

(1)

  • Ga eens langs bij Schmidt Zeevis in rotterdam, of bestel via hun site. Ze hebben daar echte krabsalade circa 6 euro de ons of de surimi krabsalade. Ook ligt er af en toe een poot van de kingkrab in de visvitrine te koop. Dus als je het echt wilt weten. Eet smakelijk.
    Reactie door Kookkabouter

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven