Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Smakkers

Lees de column van HildeDat sommige mensen hun bestek niet goed weten vast te houden, vind ik niet zo erg. Ook kan ik er prima mee leven als een ober opeens van links met de wijn komt of als de ellebogen op tafel gaan. Maar als mensen de etiquette op een onsmakelijke manier negeren, haak ik af. Smakkers, vollemondpraters en dubbeldippers zijn niet aan mij besteed.

Het is alweer een tijdje geleden, maar ik heb nog steeds nachtmerries van een schrikbarende smakervaring. Ik was namelijk een beetje aan het soezen was in de trein, toen er opeens een doorgewinterde smakker naast me bleek te zitten. Ongegeneerd alsof er niemand anders was, met een geluid alsof er vijftien baby's pap zaten te herkauwen. Een geur van een dikke laag boterhamworst maakte het drama compleet. Licht verwonderd vroeg ik me af of ik niet een beetje overdreven gefocust was op het geluid, maar uit de opgetrokken wenkbrauwen van een medepassagier bleek wel dat ik niet de enige was.

Hoe kunnen mensen zo eten zonder door te hebben dat het onsmakelijk is? Bovendien, hoe moeilijk is het überhaupt om je mond dicht te houden als je eet? Net als vollemondpraters trouwens: die willen zelf toch ook niet steeds naar een ongeluk in een tunnel staren als ze iemands verhaal aanhoren? Hoewel, waarschijnlijk zullen ze dat ook niet eens doorhebben.

Dan is er ten slotte nog de categorie pretprikkers en dubbeldippers. Deze hebben gemeen dat ze met iets dat ze al in hun mond hebben gehad in 'openbaar' voedsel prikken. De pretprikkers zijn mensen die bijvoorbeeld na het eten nog even de laatste kipstukjes uit de pan met pastasaus halen. In het geval dat je zelf nog een keer wil opscheppen of het eten wil bewaren voor een andere dag, heb je waarschijnlijk alleen nog maar kale saus en is het niet meer zo hygiënisch. De dubbeldippers zijn minstens zo erg: die dippen iets (bitterballen, chips, kaas, etcetera) in een saus, happen een deel af en halen vervolgens de rest met het afgehapte deel naar beneden weer door de saus. Lekker fris, ik doe nog een dipje!

Ik zou nu nog kunnen doorgaan over mensen die sauzen proeven of hun vinger even door het beslag halen, maar ik weet dat ik ook niet te streng moet zijn. En daarbij geldt vaak nog dat het gefabriceerde goedje nog wordt gebakken of verwarmd. Dus dat zie ik dan maar door de vingers. Als ze die maar wel gewassen hebben.

Bekijk ook

Variëren met vla
Nederland is een toetjesland. Buitenlanden kennen natuurlijk ook toetjes, maar hier is de keuze helemáál reuze met allerlei varianten yoghurt, pudding, mousse en gebak. Er wordt van alles verzonnen, en het is allemaal even lekker. Ik vrees daardoor alleen wel één ding: dat de oerhollandse vla in de vergetelheid raakt.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven