Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Knallend het jaar uit

Lees de column van HildeDe oliebollen en appelflappen worden voorbereid, de bitterballen liggen in de vriezer en het kaasplankje is weer van zolder: we zijn bijna klaar voor een gezellige oudejaarsavond. Maar wat te drinken? Uit ervaring weten we namelijk allemaal wel dat de champagne uit het kerstpakket niet echt de beste manier is om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Om te voorkomen dat we elkaar gelukkig nieuwjaar toewensen met een van zurigheid verwrongen gezicht, is het van belang om een drinkbare champagne te kiezen. En die hoeft echt geen vijftig euro te kosten, maar het is over het algemeen wel raadzaam om in ieder geval minstens een tientje te besteden.

Let er bij het inspecteren van de etiketten op dat er 'champagne' op staat. Klinkt logisch, maar echt: soms worden er flessen met bubbels verkocht onder de naam champagne, die gewoonweg geen champagne zijn. Daarnaast betekenen de woorden 'grand cru' en 'premier cru' dat de bubbelwijn van kwaliteitsdruiven is gemaakt - alle andere soorten vallen dikwijls onder de categorie 'bocht'.

En dan kun je nog kiezen uit 'brut' (droog) of 'doux' (zoet, lekker bij desserts), of 'sec' voor iets ertussenin. De 'brut' champagne is zelfs te combineren met appelflappen, dus bijna altijd goed. Pas alleen op voor extra brut, dat kan namelijk nogal een opgave zijn om te drinken. Overigens, als je van prosecco houdt, zou ik die gewoon kopen. Bubbels zijn bubbels!

En wil je gewoon lekker knallen en weet je dat iedereen na twee slokjes toch al het glas neerzet om naar het vuurwerk te gaan kijken, dan sla je gewoon een simpele cava in. Die bruist lekker, knalt goed en hoeft niet veel te kosten. Proost, op een sprankelend nieuwjaar!

Bekijk ook

Wilde kerstdagen
Het is deze kerst niet 'kun je even een sateetje in mijn gourmetpannetje leggen', maar 'een stukje hert, alsjeblieft'. Voor een prikkie liggen de wildgourmetschotels te koop bij de supermarkt, deze winter. Lekker eens iets anders, maar je moet er wel van houden.

Reageren

 • Naam
 • Email
 • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven