Komkommer en kwel

Vorige week werd bekend dat een 6-jarig meisje uit Hamburg is overleden door de EHEC-bacterie, maar een andere variant dan die van vorig jaar die een besmettelijke dikkedarmontsteking met bloederige diarree veroorzaakte (excusez les mots). Even was ik bang dat er weer een komkommer- of andere groentehetze zou ontstaan, maar tot nu toe heb ik er weinig over gehoord. De autoriteiten verwachten dan ook niet dat er een nieuwe EHEC-uitbraak op komst is. Gelukkig maar, want die arme tuinders hebben al genoeg te verduren gehad.
Ik weet nog wel dat ik vóór die hele crisis de komkommers nog zo achterlijk duur vond. Voor één exemplaar betaalde je al snel 1,30 euro. Best raar, als je bedenkt dat deze ‘vrucht’ voor 94 procent uit water bestaat. Maar de prijzen waarvoor ze nu in de schappen liggen, vaak niet meer dan 70 cent, zijn ook treurig.
Tuinders houden er per komkommer enkele luttele centen aan over, als ze er al niet op inleveren. Het probleem is dat de groene dingen een houdbaarheidsdatum hebben en al geoogst zijn. Dan kun je niet wachten tot de prijs weer stijgt, dus verkoop je je waar toch maar weer tegen dumpprijzen.
Ik vind dat alle ellende voor die tuinders maar eens afgelopen moet zijn. De ene keer wordt de concurrentie uit het buitenland hen bijna fataal, de andere keer worden de planten valselijk beschuldigd van een ziekte-uitbraak. Nee, als het aan mij ligt is het voor de telers voorlopig weer een rustige komkommertijd, met veel komkommersalades.
Bekijk ook
Eetbare romantiekDe harten van chocolade, spekjes, koeken, taarten en broden vliegen ons om de oren: 't is weer februari. Ik ben niet zo'n Valentijnsfanaat, maar als er lekker eten bij komt kijken, doe ik niet moeilijk en wil ik best meedoen.