Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Krentenbrood 2.0

Lees de column van HildeOok weer genoten van chocoladepaashazen, beschilderde eieren en uitgebreide gourmetschotels tijdens Pasen? Zelf heb ik weer een lekkere paasstol verorberd. Althans, een halve dan. Hij deed mij wel heel veel denken aan dat speciale krentenbrood met kerst, nog geen vier maanden geleden.

Voor mijn gevoel hadden we net alle kerststollen verorberd toen de paasstollen alweer in de supermarkt lagen. Misschien wel gewoon de overgebleven kerststollen, maar in ieder geval met veel hazen en eieren op de verpakking. En toch val ik daar dan voor, hè. Het hoort erbij. Een Pasen zonder stol is net een ehh.. Kerstmis zonder stol.

Normaal koop ik nooit krentenbrood. Ik vind het vaak óf te droog óf te nat. En die stukjes noot hoeven van mij ook niet per se. Maar met pasen is het opeens een must om een uit de kluiten gewassen krentenbrood - met of zonder spijs - te eten. Besmeerd met een dikke laag roomboter is dat stiekem toch wel heel erg lekker, zo af en toe.

In Duitsland maken ze er een heel paasstolfestijn van. Daar worden al eeuwenlang stollen gemaakt, gevuld met amandelspijs dat het kindje Jezus moet voorstellen. Hoe dat precies zit, is mij niet helemaal duidelijk, maar het klinkt wel symbolisch en bovenal een oude traditie.

Maar nog even over het amandelspijs. Dat is voor mij eigenlijk het hele 'eieren eten' van de stol, de kers op de taart. Zeker met de eerdergenoemde laag boter erop. Sommige mensen vinden het heerlijk om het spijs eruit te halen en de plak brood ermee te besmeren, maar ik eet er het liefst zo veel mogelijk in één keer van. Dan eet ik eromheen, tot ik als laatste het spijs in twee happen naar binnen kan werken. Overheerlijk.

Voor degenen die allergisch zijn voor amandelen zijn er trouwens aardige alternatieven om toch een echte kerst- of paasstol te kunnen eten: zolang er geen 'amandelspijs' op het etiket staat, is het meestal spijs gemaakt van witte bonen en abrikozenpitten, ook best lekker. Dat wordt dan gewoon 'spijs' genoemd. Maar altijd wel even checken of er niet toch stiekem een beetje amandel in zit is natuurlijk aan te raden.

Bekijk ook

Even wachten...pizza!
Pizza staat op een prominente plek in de fastfood-lijst. De vette salami, bacon en ham en de dikke lagen kaas dragen inderdaad niet bij aan een gezonde maaltijd. Maar als we daar een beetje mee minderen, de bodem zelf maken en de blikchampi's inruilen voor verse groente, is het helemaal zo slecht nog niet.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven