Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Origineel stampwerk

Lees de column van HildeDe 'r' zit weer in de maand. De r van regen, of van herfst. Of van RegenzomeR, maar daar hebben we het maar niet meer over. De kruidnoten liggen in ieder geval weer in de schappen en de oliebollenkraam staat op zijn vertrouwde plek. Beter nieuws: we mogen weer ongegeneerd gaan stampen. En laten we dat nu eens nìet op de oer-Hollandse manier doen.

Ik beken: ik ben een verstokte stamppoteter. Andijvie, boerenkool, spinazie, hutspot...alle soorten schuif ik smullend naar binnen. Met een lekker stuk worst, spekjes, gesmolten kaas en jus. De hele reutemeteut mag erbij, dan schep ik graag nog een keer op.

Maar dat Hollandse is soms zo gewoontjes. Niet dat het saai is of gaat vervelen, maar ik wil mijn gasten ook wel eens iets origineels voorzetten. Dat ik een goede traditionele stamper ben, weten ze inmiddels wel, zeg maar.

Ik probeer tegenwoordig dus wat meer over de grenzen heen te kijken bij het maken van stamppot. Want we zijn heus niet de enigen die aardappelen vermengen met groente en vlees. De Belgen kunnen er natuurlijk ook wat van, maar hun recepten komen veelal overeen met die van ons.

Andere voorbeelden zijn Duitsland met aardappel-appelstamppot, Mexico met pittige gehaktballetjes erdoorheen en bijvoorbeeld Zuid-Europese landen die vis en piri piri door de aardappels heenprakken. Het is trouwens ook makkelijk om een mediterraans tintje aan de stamppot te geven door er bijvoorbeeld pesto, roomsaus, pijnboompitten, sinaasappel, olijven of tomatensaus doorheen te doen. Niet allemaal tegelijk misschien, maar het kan voor een welkome afwisseling zorgen.

De Ierse stamp-variant 'colcannon' is ook een lekkere en snel te maken stamppot. Colcannon wordt in veel Ierse pubs geserveerd als bijgerecht of in plaats van patat en is in Ierland zelf, net zoals bij ons, echte winterkost. Voor degenen die niet meteen iets exotisch van onze 'stamp' willen maken is het een ideaal zijweggetje.

Het recept is simpel: het is stamppot met gekookte witte, groene of spitskool, eventueel aangevuld met lente-uitjes of prei, wat melk en peper en zout. Dat gecombineerd met bacon of (gekookte) ham en wat gesmolten boter maakt het tot een prima variant van onze eigen stamppotten. Maar wel een gevaarlijke: het kan erg heet zijn!

Bekijk ook

Smulpapen en fijnproevers
Zoals ze op Alaska ontzettend veel woorden hebben om sneeuw en ijs aan te duiden, zo hebben wij veel voedselgerelateerde woorden. Op straat, televisie en internet komen we allemaal eten tegen en zien we hoe we de lekkerste dingen kunnen bereiden. Het beschrijven van de handeling en de eters is echter ook voor fijnproevers. Bunkeren is namelijk echt iets anders dan peuzelen.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven