Overzeese koeien

Het opheffen van het exportverbod is een behoorlijke opsteker voor de vleesindustrie, die de laatste tijd niet echt blaakt van goed nieuws. Dat de koeien weer goed genoeg worden bevonden voor de Amerikaanse monden, geeft de consument in Nederland waarschijnlijk ook weer wat meer vertrouwen in vlees.
Even terug in de tijd. Waarom wilde Amerika ons vlees ook alweer niet meer? De gekke koeienziekte (BSE), die behalve hartverscheurende filmpjes van koeien die doordraaien ook een hersenziekte (van Creutzfeldt-Jakob) bij mensen kan veroorzaken, zorgde eind jaren '90 voor behoorlijk wat paniek. Logisch, want het risico op de ziekte was behoorlijk groot: de besmetting zat in diermeel, tot veevoer vermalen kadavers, dat door heel Europa aan vee werd gegeven. Slechts een klein besmet korreltje kan al een nieuw geval opleveren. Dat risico wilde je niet lopen met je rosé tartaartje.
In Engeland zijn sinds eind jaren '80 in totaal 180.000 besmette koeien aangetroffen. Bij ons in Nederland begon de teller in 1997 te lopen, en is op 'slechts' 80 besmette koeien blijven steken. Het is sowieso geen fijn idee dat er koeien waren met BSE (en misschien nog steeds zijn, aangezien het lange tijd kan duren voordat de ziekte zich openbaart), maar met alle maatregelen die na ontdekking zijn genomen is het eten van rundvlees alles behalve een Russisch roulette. Zo krijgen de dieren al jaren geen diermeel meer te eten (sowieso een apart idee), wordt elk geslacht dier getest en worden de risicogebieden (hersenen en ruggemerg) verwijderd voordat het vlees in de fabriek wordt verwerkt.
Amerika heeft ons vlees gelukkig dus weer veilig genoeg bevonden om te importeren, en daar ben ik blij om. Ook vanwege het 'gevoel' dat het uitstraalt: zelfs de ultrastrenge Amerikanen vinden ons vlees prima. En daarnaast kunnen wij alweer een aantal jaar met een gerust hart Engels rundvlees eten, dus waarom niet? Amerika, bereid je voor op een zomer vol Hollandse hamburgers op de barbecue.
Bekijk ook
WintervruchtHalloween is inmiddels voorbij, maar het pompoenseizoen is net begonnen. De grote oranje vruchten zijn weer volop verkrijgbaar ter decoratie en voor culinaire hoogstandjes. Ik gebruik de nieuwe oogst graag voor soep, taart of curry.