Rabarberitis
Rabarber. In mijn taalwereld valt het onder dezelfde noemer als kornoelje en ratatouille. Het klinkt niet alleen lekker, het smaakt ook nog eens heel lekker. Als je het tenminste op de juiste manier klaarmaakt. En daarnaast is het bovendien ook hartstikke gezond, zeker als je wat ijzer tekort komt. We hebben nog maar even om ons over te geven aan de rabarberitis.Rabarber doet een beetje ouderwets aan, maar de rode stengels liggen toch echt weer vaker op de lopende band in de supermarkt. En waar ze vroeger vooral werden gebruikt om rabarbermoes mee te maken, als toetje, zijn er tegenwoordig ontelbare variaties te bedenken. En vanwege de zure smaak is het dan ook hartstikke populair als frisse invulling (in combinatie met een hoop suiker, dat wel) van desserts en taarten.
Wat minder bekend is, maar onder geneesheren al eeuwenlang wordt gebruikt, is de geneeskrachtige werking van rabarber. De wortels hebben namelijk een laxerende werking, en de stengels ook, al is dat in mindere mate. Bovendien zitten de stengels boordevol vitaminen en ijzer. En dat kan nooit kwaad.
Mijn nieuwe rabarberfavoriet is rabarber-aardbeientaart. Met het zoete van de aardbeien en het friszure van rabarber een ideale combinatie met het deeg. Of natuurlijk een lekkere, en o zo makkelijke rabarbercrumble. U raadt het al: ik sta vandaag in de keuken, mijn rabarbervoorraad weg te werken!
Bekijk ook
Appeltje eitjeEens per week - ja, meestal in het weekend - kook ik een eitje voor het ontbijt. Meestal laat ik ze gewoon op gevoel een tijdje koken nadat ik ze met het koude water heb opgezet, met als resultaat een heerlijk halfzacht gekookt exemplaar. Maar laatst maakte ik een fatale fout: ik liet ze niet schrikken. Ze koelen vanzelf wel af, dacht ik. Het gevolg: droge, hardgekookte eieren.