Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Slappe hap

Lees de column van HildeIk dacht indruk op mijn tafelgasten te maken met een lekkere komkommersalade naar mijn vaders recept. Het leek zo eenvoudig, maar het ging faliekant mis. Alleen een ritje naar de supermarkt kon een oplossing bieden, want de groene smurrie lag in de prullenbak. Goed voornemen voor 2015: een geslaagde komkommersalade maken.

Er is iets met komkommers dat het moeilijk maakt ermee te werken: ze bestaan namelijk voor 97 procent uit water. Als je niet oppast, wordt je salade daardoor een smakeloze, natte bende. Daar was ik me zeer van bewust, dus dat was dan ook niet waar het misging.

Nee, ik zou, net als mijn vader, de komkommers raspen en met een flinke scheut zout bestrooien. In een vergiet zuigt het zout vervolgens een flink deel van het vocht uit de komkommer en geeft het bovendien meteen al wat smaak. So far, so good. Gewoon 20 minuutjes laten rusten.

In de tussentijd ging ik alvast aan de slag met het snipperen van een rood uitje, het snijden van tomaatjes en het koken van een paar eieren. De slasaus werd ook alvast gemixt: wat mayonaise, azijn, suiker, peper en dille. Beter kon niet.

Maar na 20 minuten, toen ik het laatste vocht uit de komkommerrasp ging knijpen, zocht ik me rot in het vergiet: waar was toch al die komkommer gebleven? Ik had twee hele komkommers geraspt, maar de slappe hap die er nog van over was, vulde slechts één hand en smaakte naar zee. Zou ik dit karwei afmaken, dan zou ik spreken van tomaten-/uisalade met een vleugje komkommer. Oh, en het zou het bijgerecht voor één persoon zijn.

Nee dus. Misschien moet ik de volgende keer voordat ik iets maak voor gasten, eerst maar eens proberen het voor mezelf te maken. Het was vast de prestatiedruk die me de das omdeed. Komend jaar maak ik een super-de-luxe komkommersalade, met wel 6 komkommers als dat nodig is.

Bekijk ook

Kaneelkoningen
Cleopatra gebruikte het als parfum, maar wij eten het liever: kaneel. Meestal gebruikt voor zoetigheden als taart en snoep, maar minstens zo lekker in curry's, aardappelgerechten en pasta's. Overdrijf het alleen niet met een 'cinnamon challenge', want een hele hap kaneel nemen heeft minder fijne gevolgen.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven