Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Kaneelkoningen

Lees de column van HildeCleopatra gebruikte het als parfum, maar wij eten het liever: kaneel. Meestal gebruikt voor zoetigheden als taart en snoep, maar minstens zo lekker in curry's, aardappelgerechten en pasta's. Overdrijf het alleen niet met een 'cinnamon challenge', want een hele hap kaneel nemen heeft minder fijne gevolgen.

Voor degenen die de cinnamon challenge nog niet kennen en geen zin hebben om te Googelen: op internet staan honderden filmpjes van mensen die denken dat het eten van een eetlepel kaneel een piece of cake is. Ze komen (natuurlijk) allemaal van een koude kermis thuis en proesten het na een paar seconden al uit, want a) het brandt ontzettend en b) het droogt de hele mond binnen no time uit. En c) het kan een astma-aanval/verstikking/klaplong veroorzaken. Don't try this at home dus.

Ik stop kaneel zelf dan ook liever tussen andere ingrediënten voordat ik het opeet. En zoals bekend gaat deze specerij goed samen met vruchten als appel en peer - een appeltaart zonder kaneel is als een stamppot zonder aardappelen. (Zelf was ik er overigens een tijdje terughoudend mee omdat ik steeds een allergische reactie kreeg als ik geraspte appel met kaneel en suiker at. Maar later bleek het een doodnormale appelallergie te betreffen. Oepsie.)

Minder bekend is dat het ook een fijne smaakmaker is in bijvoorbeeld pastagerechten (probeer eens een saus met tomaten, room/yoghurt en kaneel) en curry's. Meestal zit in de kruidenmix voor Indiase curry zelfs al kaneel verwerkt zonder dat je het doorhebt.

Daarnaast is kaneel natuurlijk het belangrijkste ingrediënt voor koekkruiden, die wij Hollanders natuurlijk rijkelijk gebruiken voor speculaas, gevulde koek en Sinterklaassnoepgoed. Ik weet het fijne er niet van, maar ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat onze historie misschien wel iets met deze traditie te maken heeft.

Nadat de Portugezen namelijk de heerschappij van Ceylon - waar de meeste kaneel werd verbouwd - verloren hadden, werden de Hollanders ingevlogen voor hulp bij de kaneelexport (door koning Kandy, what's in a name). Zo werden 'wij' even de kaneelkoningen van de wereld, tot de Engelsen kwamen. En ja, het zou zo maar kunnen dat we daarom van oudsher zo'n variatie aan kaneelkoekjes en -snoepjes hebben.

Bekijk ook

Om te huilen
Soep is prima uit blik, maar uiteindelijk gaat er niets boven een verse pan. Uiensoep is in dat opzicht een speciaal geval: een berg uien snijden is verre van een pretje. Tranen met tuiten kost het, maar uiteindelijk smaakt het daardoor misschien wel des te beter.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven