Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Waar is het water?

Lees de column van HildeHelemaal gratis hoeft heus niet, maar ik vind dat ik best om kraanwater kan vragen in de horeca. Tenzij ik urenlang niets anders consumeer, mist het restaurant of café weinig inkomsten, zeker omdat ik sowieso niet echt een grote drinker ben. Maar waarom is het dan toch altijd zo ongemakkelijk als ik om een glaasje water vraag bij mijn koffie of wijntje?

Ja, kraanwater drinken kan ik thuis ook. Maar ik ga naar restaurants om te genieten van lekker eten en mensen te ontmoeten. Niet om mineraalwater te kopen dat 300 keer duurder is dan kraanwater, weer een extra fles aan de plastic afvalberg toevoegt
en ook nog eens aan minder eisen dan kraanwater hoeft te voldoen. Waar is de logica?

Dus ik vraag gewoon om kraanwater, zie dat als een extra service en geef de ober wat meer fooi. Maar soms werkt het helaas niet zo. Dan krijg je opeens een hele fles mineraalwater voor je neus en een gepeperde rekening. Ze hadden het op z'n minst even kunnen overleggen, denk ik dan.

De jongens van KRNWTR runnen sinds een aantal jaar een lobby voor kraanwater in de horeca. Zij stellen dat het heus niet gratis hoeft te zijn, en dat de horeca het zelfs op het menu kan zetten voor bijvoorbeeld vijftig cent per glas of twee euro per karaf. Goed idee, want zo is het tenminste duidelijk wat de 'regels' zijn. En inderdaad, water is voor de uitbater ook niet gratis en er moet een ober en een afwasser aan te pas komen, dus daar kun je best wat voor vragen.

Mijn punt is vooral dat het niet zo moeilijk moet zijn om kraanwater te drinken in de horeca. 'Hebben we niet' is gewoon een heel gek antwoord in dit geval. Het is geen zuinigheid als je kraanwater wil drinken in plaats van mineraalwater (okee, een beetje dan, misschien), want anders was ik wel gewoon thuisgebleven. Het is gewoon omdat ik niet van frisdrank hou en wél van lekker eten. Niks mis mee, toch?


Bekijk ook

Weg met de kookplaat
Ik heb het een tijdje geprobeerd, koken op elektriciteit. En het is helemaal niet zo verschrikkelijk als ik altijd dacht. Nee, het valt eigenlijk reuze mee. Je moet alleen wel zorgen dat het pastawater niet overkookt. En dat je goede pannen hebt. En er moet geen stroomstoring zijn. Kortom: doe mij maar gas.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven